Η Σαουδική Αραβία τον 21ο αιώνα: Μόλις 2 γυναίκες με ανώτατη θέση σε τράπεζες

Διορίστηκε τη Δευτέρα η πρώτη γυναίκα επικεφαλής μιας εισηγμένης εμπορικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα.

Πρόκειται για τη Ράνια Νασάρ η οποία έχει σχεδόν 20ετή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και πλέον σήμερα είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Samba Financial Group και μέλος του συμβουλίου μιας μονάδας στο Πακιστάν.

Η χώρα που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν και είναι υποχρεωμένες να ζουν υπό την κηδεμονία των ανδρών, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την οικοδόμηση μιας οικονομίας η οποία δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από την εξαγωγή πετρελαίου.

Στο “πακέτο” των μεταρρυθμίσεων που έχει μπει σε εφαρμογή ήδη από πέρυσι, είναι και η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη Σαουδική Αραβία.

Την περασμένη εβδομάδα το χρηματιστήριο της χώρας διόρισε επίσης την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο, τη Σάρα αλ-Σουχαΐμι. Η Σάρα είναι η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος μιας σαουδαραβικής επενδυτικής τράπεζας όταν ανέλαβε τα ηνία της NCB Capital το 2014.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τα επόμενα χρόνια η Σαουδική Αραβία θα έχει εντάξει στο εργατικό δυναμικό το 30% των γυναικών, από το 22% που είναι σήμερα.

Η Samba είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας βάσει ενεργητικού.