Γερμανικός Τύπος: Πώς ο μικροαστός Σουλτς επισκιάζει την κυρίαρχη Μέρκελ

Την άνοδο του Μάρτιν Σουλτς έναντι της Άγκελα Μέρκελ σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που “επεκτείνονται” οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Γεγονός είναι πάντως ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θα πρέπει να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά έναν “σοβαρό” αντίπαλο: «Θα τη ρίξει;» διερωτάται το Der Spiegel για τον Σουλτς που ηγείται του SPD. Όπως εκτιμά το περιοδικό, όσο πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση έρχεται «το λυκόφως της Μέρκελ».

Κάθε δημοσκόπηση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας παρουσιάζει το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς όλο και πιο ενισχυμένο και παράλληλα πολλαπλασιάζονται και τα μέλη του.

Η πρόσφατη έρευνα της Emnid δείχνει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), από το 21% που είχε στις αρχές Ιανουαρίου πήγε στο 29% στις αρχές Φεβρουαρίου και σήμερα βρίσκεται στο 32%. Όσο για την εγγραφή νέων μελών, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες αυξήθηκαν κατά 5.000. Επίσης, στην περιφέρεια απ’ όπου κατάγεται ο Σουλτς, τη Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου θα γίνουν τοπικές εκλογές τον προσεχή Μάιο, ο ισχυρός αντίπαλος της Μέρκελ σημειώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά «εδώ και είκοσι χρόνια», όπως αναφέρει το SPD.

«Η τάση είναι συνεχώς ανοδική και αυτό δεν έχει ξαναγίνει από τον Απρίλιο του 2006», γράφει από την πλευρά της η  Die Welt.

Την ίδια ώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU-CSU) βρίσκονται σήμερα στο 33% κάνοντας συνεχώς βήματα προς τα πίσω. Μάλιστα η Καγκελάριος που είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός εδώ και 12 χρόνια συγκεντρώνει ποσοστό 41%, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς έχει “σκαρφαλώσει” ξαφνικά 46%.

Από τα αποτελέσματα αυτά, αλλά και τη γενικότερη εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, ηγετικό στέλεχος του SPD εκτιμά ότι πρόκειται «για την αρχή του τέλους της κυριαρχίας των Χριστιανο-δημοκρατών”, όπως ανέφερε στην εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagesspiegel. Συνεχίζοντας τόνισε πως “η Μέρκελ έχασε το λούστρο της, οι άνθρωποι κουράστηκαν από την πολιτική της που δεν έχει φιλοδοξίες».

Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), «το εκρηκτικό ξεκίνημα» του Μάρτιν Σουλτς οφείλεται σε πολλούς λόγους: ο Σουλτς είναι «ένας κλασικός σοσιαλ-δημοκράτης, προέρχεται από μικροαστική οικογένεια, γνωρίζει τα προβλήματα των απλών ανθρώπων που δεν ξεκίνησαν τη ζωή τους εύκολα, όπως έγινε και με τον ίδιο. Παρά το γεγονός ότι ανήλθε στα υψηλά αξιώματα των διπλωματικών υπηρεσιών δεν μιλάει σαν εκπρόσωπος των διπλωματικών κύκλων. Είναι ευθύς στα λόγια του, μοιάζει αυθεντικός και δεν χάνεται σε περιφράσεις. Δεν αποτελεί μέρος, με την στενή έννοια του όρου, του κύκλου των επαγγελματιών πολιτικών της πολιτικής σκηνής του Βερολίνου. Τοποθετώντας τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας και πρόεδρο του κόμματος, το SPD έφερε ένα νέο πρόσωπο στο προσκήνιο. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την Άγκελα Μέρκελ».

Τέλος, η Süddeutsche Zeitung αποδίδει στον Μάρτιν Σουλτς χαρακτηριστικά «δημοκρατικού λαϊκισμού» και σημειώνει ότι, κυρίως, «έχει ό,τι λείπει από την Μέρκελ: τον λυρισμό, τη φλόγα και τον ενθουσιασμό». Η εφημερίδα τονίζει πως ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «το χάσμα ανάμεσα σε όσους εργάζονται και στις ελίτ. Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά είναι της εποχής».

Κλείνοντας η SZ τονίζει χαρακτηριστικά: «Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να ξαναδώσει στο  SPD την χαμένη του εμπιστοσύνη που κλονίστηκε με τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του καγκελάριου Σρέντερ. Χωρίς καινούριο πρόγραμμα στην κοινωνική, οικονομική και ευρωπαϊκή πολιτική, η εκρηκτική άνοδος του Μάρτιν Σουλτς κινδυνεύει γρήγορα να ξεφουσκώσει και οι δημοσκοπήσεις να καταρρεύσουν».