Σιέρα Λεόνε: Ξανά ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα, αφού πλήρωσαν την τουρκική εταιρεία που τους δίνει ρεύμα

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε στη Σιέρα Λεόνε έπειτα από εβδομάδες διακοπών ρεύματος, καθώς η χώρα πλήρωσε μέρος του λογαριασμού των 48 εκατ. δολαρίων που όφειλε σε τουρκική εταιρεία.

Με την πληρωμή της δόσης των 18 εκατ. δολαρίων, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την κρίση. Ο πρόεδρος της χώρας Τζούλιους Μπίο ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα περάσει υπό την εποπτεία του.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στην πρωτεύουσα Φρίταουν προέρχεται από ένα τουρκικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Karpowership δήλωσε ότι είχε μειώσει δραστικά την παροχή προς την πόλη – από 60 μεγαβάτ σε 6 μεγαβάτ – λόγω των απλήρωτων λογαριασμών. Ωστόσο οι διακοπές συνεχίζονταν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι κάτοικοι των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας είχαν μείνει για μέρες χωρίς ρεύμα, ενώ προβληματική ήταν και η λειτουργία των νοσοκομείων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται έναν γιατρό ο οποίος δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος πέθανε λόγω της έλλειψης ρεύματος. Άλλοι γιατροί αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για να εκτελούν ιατρικές πράξεις.

Η Karpowership δίνει ρεύμα και σε άλλες αφρικανικές χώρες, ενώ προχωρά και σε διακοπές αν μείνουν απλήρωτοι οι λογαριασμοί.