Το συγκινητικό αντίο του Ομπαμα: «Όλα θα πάνε καλά»

Μερικές από τις σκέψεις του για τη ζωή που θα ακολουθήσει μετά από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο, αποκάλυψε ο απερχόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελευταίας συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στα αμερικανικά ΜΜΕ, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει από το Οβάλ Γραφείο και παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι είναι προετοιμασμένος για ήρεμες στιγμές, γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με το γράψιμο, εξύψωσε το ρόλο ενός ελεύθερου Τύπου και μοιράστηκε προσωπικές σκέψεις για το πώς αντέδρασαν οι δύο κόρες του στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016.

Προειδοποιήσεις στον Τραμπ για το Ισραήλ

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις φθίνουσες προοπτικές επίτευξης της λύσης δύο κρατών σε ό,τι αφορά τη διένεξη που επικρατεί μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων λόγω της εντεινόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν άσκησε βέτο στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στην εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, επειδή υποστηρίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική επιλογή για την επίτευξη ειρήνης.

«Ο στόχος του ψηφίσματος ήταν απλά να τονίσει ότι…η εξάπλωση αυτών των εποικισμών δημιουργεί μια πραγματικότητα επί του εδάφους που ολοένα και περισσότερο καθιστά αδύνατη την λύση των δύο κρατών» υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα και πρόσθεσε ότι «ήταν σημαντικό για εμάς να στείλουμε ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση ότι αυτή η περίοδος μπορεί να παρέλθει».

Μάλιστα χαρακτήρισε «εξαιρετικά αμφιλεγόμενη», την υπόσχεση του διαδόχου του στην προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και τον προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση είναι ενάντια σε «μονομερείς αιφνίδιες κινήσεις» σε ένα «εκρηκτικό περιβάλλον».

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85

«Προς συμφέρον όλου του κόσμου οι καλές σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας»

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα, ξεκαθάρισε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, ωστόσο υποστήριξε ότι η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθιστά την όλη προσπάθεια δύσκολη.

«Αυτή ήταν η προσέγγισή μου καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου», τόνισε ο κ. Ομπάμα και σημείωσε ότι «όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε». Παράλληλα υποστήριξε ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία» ενώ παρατήρησε ότι μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία το 2012 οι σχέσεις Ουάσιγκτον–Μόσχας έγιναν πιο «ανταγωνιστικές» και πιο «δύσκολες».

«Εξαιρετικά δυσανάλογη η ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ»

Μιλώντας για την Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, παραδέχθηκε ότι εξέτισε μια σκληρή ποινή φυλάκισης και αποκάλυψε ότι προχθές της μείωσε την ποινή της από τα 35 χρόνια στα 7 χρόνια φυλάκισης. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η παραπάνω κίνησή του δεν θα σηματοδοτήσει μια επιείκεια σε δράστες διαρροής μυστικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αιτιολογώντας την επιλογή της Τσέλσι Μάνινγκ για μείωση της ποινής της, την έκρινε λογική, επειδή η ίδια οδηγήθηκε σε δίκη και ανέλαβε την ευθύνη του αδικήματος που διέπραξε, υποστήριξε πως η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν «εξαιρετικά δυσανάλογη» συγκριτικά με ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλους δράστες διαρροών και πρόσθεσε ότι αισθάνεται «πολύ άνετα ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη».

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%851

Η επόμενη μέρα μετά την Προεδρία των ΗΠΑ

Η οικογένεια Ομπάμα θα αποχωρήσει για το Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας αύριο, μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. «Θέλω να ηρεμήσω λίγο και να μην ακούω τον εαυτό μου να μιλάει τόσο πολύ», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θέλει να γράψει ένα βιβλίο φέτος και να ασχοληθεί με την οικογένειά του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος έγραψε ιστορία το 2008 όταν εκλέχθηκε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Αμερικής, έχει επαναλάβει πολλές φορές την παρατήρηση ότι εκτιμά το παράδειγμα του προκατόχου του, Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος αρνείται συστηματικά να εκφέρει δημόσια γνώμη για τις απόψεις του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι κάποια θέματα που τον ενδιαφέρουν δεν θα διστάσει να εκφέρει γνώμη. «Όπου πιστεύω ότι οι βασικές μας αξίες κινδυνεύουν», θα εκφέρω γνώμη, όπως τα εμπόδια πρόσβασης των ψηφοφόρων στις κάλπες, «θεσμικές προσπάθειες να καταπνιγεί η αντίθεση γνώμης ή ο Τύπος» και κάθε προσπάθεια να απελαθούν παράτυποι μετανάστες τους οποίους έφεραν οι οικογένειές τους στην Αμερική ως παιδιά.

Το 2012, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε αναφέρει ότι η κυβέρνησή του θα επιτρέψει σε άτομα που είχαν έρθει παράνομα στις ΗΠΑ με τους γονείς τους να παραμείνουν με προσωρινές άδειες που θα τους επιτρέψουν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αμερικανικά πανεπιστήμια και να εργαστούν,  και το οποίο καλύπτεται από ένα από τα προεδρικά διατάγματα που εξέδωσε και που σκοπεύει να ακυρώσει ο Τραμπ.

«Η ιδέα ότι θα τιμωρήσουμε αυτά τα παιδιά απλώς αυθαίρετα ή λόγω πολιτικής, όταν δεν έκαναν κάτι λάθος τα ίδια, νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο θα άξιζε να εκφέρω γνώμη δημόσια», τόνισε ο κ. Ομπάμα όπου θα εξακολουθήσει να κατοικεί με την οικογένειά του στην Ουάσινγκτον καθώς η μικρότερή του κόρη Σάσα, 15 ετών, τελειώνει το γυμνάσιο. Η μεγάλη του κόρη Μαλία, 18 ετών, έχει μπει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αλλά δεν θα ξεκινήσει τα μαθήματά της από φέτος.

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b12

Ελπίδα, προσαρμοστικότητα

Ο Πρόεδρος και η σύζυγός του, Μισέλ Ομπάμα, έκαναν μεγάλη προεκλογική προσπάθεια πέρυσι υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον. Η πρώτη κυρία υποστήριξε σθεναρά την Χίλαρι Κλίντον, την πρώτη υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του συζύγου της, ιδιαίτερα μετά από τη διαρροή μιας μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του Ντ. Τραμπ ο οποίος μιλάει ανοιχτά για «χούφτωμα» γυναικών.

Ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι οι κόρες του δεν μεμψιμοιρούν για την εκλογική ήττα της Χίλαρι Κλίντον, ούτε ένιωσαν κυνισμό. «Ήταν απογοητευμένες. Έδωσαν προσοχή σε ό,τι είπε η μητέρα τους στην προεκλογική εκστρατεία και το πίστεψαν γιατί ήταν συνεπές με αυτά που έχουμε προσπαθήσει να τους μάθουμε στο σπίτι», δήλωσε ο κ. Ομπάμα και πρόσθεσε ότι «αυτό όμως που έχουμε επίσης προσπαθήσει να τους μάθουμε είναι η προσαρμοστικότητα, και προσπαθήσαμε να τους μάθουμε να ελπίζουν, και ότι το μόνο πράγμα που αποτελεί την συντέλεια του κόσμου, είναι η συντέλεια του κόσμου (καθεαυτή)».

Ταυτόχορνα ο απερχόμενος πρόεδρος έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει το προσωπικό του και άλλους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, με τον συνήθη ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο του. Καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα  αναφερόμενος σε μία έκφραση που χρησιμοποιεί ο τύπος (σ.σ. Ομπάμα χωρίς δράμα) δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι μόνο λόγω του ‘No Drama Obama’, είναι κάτι που πιστεύω πραγματικά» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον μέλλον των ΗΠΑ λέγοντας ότι «κατά βάθος όμως, πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά».