Γιλντιρίμ: Ελπίζουμε o Τραμπ να σταματήσει να εξοπλίζει τους Κούρδους της Συρίας

Φρένο στην προμήθεια όπλων της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας επιθυμεί από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ευθύνεται για αυτές τις προμήθειες όπλων. Μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιτρέψουν να επισκιασθεί αυτή η στρατηγική σύμπραξη (με την Τουρκία) από μια τρομοκρατική οργάνωση».

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη που προσφέρει η Ουάσινγκτον στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, η οποία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στη μάχη της εναντίον το Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης κατά την ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του AKP πως το κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια θα ψηφίσει την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο όταν θέτει σε εφαρμογή νέους νόμους και να περιορίζει ή να αναστέλλει δικαιώματα και ελευθερίες όπως εκείνη κρίνει απαραίτητο.