Γαλλία: Ο οικονομολόγος Τόμας Πικετί απορρίπτει το βραβείο “Legion d 'Honneur”

Ο Γάλλος οικονομολόγος Τόμας Πικετί, συγγραφέας του best-seller “Ο Καπιταλισμός στον 21ο αιώνα”, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο της “Λεγεώνας της Τιμής”.

Ο Πικετί, ο οποίος κάποτε ήταν κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά επέκρινε την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να παραλάβει το βραβείο.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει: “Αρνούμαι αυτή την υποψηφιότητα καθώς, δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση, έχει το ρόλο να αποφασίζει ποιος είναι τίμιος. Θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθεί στην αναβίωση της οικονομικής ανάπτυξης στη Γαλλία”.

Το βιβλίο του εξετάζει την εισοδηματική ανισότητα στην κοινωνία, και πούλησε πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα στις ΗΠΑ.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman αποκάλεσε το βιβλίο ως “το πιο σημαντικό για τα οικονομικά του έτους – και ίσως της δεκαετίας”.

Να σημειωθεί πως το βραβείο έχουν απορρίψει και άλλοι, μεταξύ των οποίων ο σκιτσογράφος Jacques Tardi, ο φιλόσοφος Jean-Paul Sartre και οι πρωτοπόροι της ακτινολογίας Pierre καιMarie Curie.