Βερολίνο: Με τη νίκη Τραμπ η ΕΕ ίσως να πρέπει να κάνει πιο πολλά για την άμυνά της

Γερμανία και Ευρώπη ενδεχομένως να χρειαστεί να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη την άμυνά τους εξαιτίας της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας.

Η εκλογή Τραμπ οδηγεί το μέλλον της Ευρώπης σε αχαρτογράφητα νερά, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι το Βερολίνο καταβάλει προσπάθειες ώστε να εξηγήσει τι σημαίνει η προεδρία του Ρεπουμπλικανού πολιτικού. “Δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα”, είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, η Γερμανίδα πολιτικός πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα είναι «νεκρό» αν οποιοδήποτε από τα μέλη του αρνηθεί να προστρέξει για να υπερασπιστεί ένα άλλο που δέχεται επίθεση.

“Η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να μην αγνοήσει τις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία και το Χαλέπι, όταν καθίσει για να συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν”, τόνισε.

Ο Τραμπ είχε εγκωμιάσει επανειλημμένα τον Πούτιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και είχε αμφισβητήσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπίζονται συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν επωμίζονται οι ίδιοι το μερίδιο που τους αναλογεί από το οικονομικό κόστος της συμμαχίας.

«Είναι καλό πράγμα όταν ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος επιδιώκει αμέσως διάλογο με τον ρώσο πρόεδρο. Είναι καλό και έχει την πλήρη υποστήριξή μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, μέλος της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί είναι να ξεχάσει — να ξεχάσει την προσάρτηση της Κριμαίας, να ξεχάσει τον υβριδικό πόλεμο στην Ουκανία που συνεχίζεται, να ξεχάσει τον βομβαρδισμό του Χαλεπιού», πρόσθεσε η Γερμανίδα Υπουργός.