Δεύτερο τετ α τετ Πούτιν - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Για τις 10 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη έχει οριστεί το δεύτερο ραντεβού του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την απολογία του Προέδρου της Τουρκίας για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015.

Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, είναι το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ενέργεια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ. Το Συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν υπουργοί, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί, θα διαρκέσει από τις 9 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

«Η επίσκεψη θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου», είπε ο Ουσάκοφ από την Αστάνα του Καζακστάν όπου βρίσκεται, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου και θα έχει “διμερείς επαφές” με τον Ερντογάν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G20 που διεξήχθη στην Αττάλεια, τον Νοέμβριο του 2015. Μία εβδομάδα αργότερα, η κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το “ρήγμα” στις διπλωματικές σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα, που ήταν ήδη τεταμένες λόγω της κρίσης στη Συρία. Από τότε η Ρωσία επέβαλε σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, κυρίως στον τουριστικό τομέα.