Η επίθεση στο Μόναχο σχετίζεται με το μακελειό στη Νορβηγία το 2011;

Η Ευρώπη παρακολουθεί σοκαρισμένη την κατάσταση στο Μόναχο με την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο της πόλης αλλά και σε σταθμό του μετρό.

Η “ταυτότητα” των τριών δραστών δεν έχει γίνει γνωστή, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι είτε πρόκειται για ισλαμιστές τρομοκράτες είτε για ακροδεξιούς. Την τελευταία άποψη ενισχύει η αναφορά ότι ένας από τους δράστες φώναζε “είμαι Γερμανός” αλλά και φράσεις κατά των αλλοδαπών.

Χρήστες στο Twitter υπενθυμίζουν ότι σήμερα είναι η επέτειος του μακελειού στη Νορβηγία, όπου το 2011 σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι με δράστη τον  Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο ακροδεξιός Μπρέιβικ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίθεση με βόμβα έξω από τα κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άνθρωποι. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο νησάκι Ουτόγια στην θερινή κατασκήνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπου άνοιξε αδιακρίτως πυρ σκοτώνοντας άλλους 69 ανθρώπους.

Στο μανιφέστο του που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο πριν τα ειδεχθή του εγκλήματα, ο 35χρονος σήμερα Μπρέιβικ δήλωνε μεταξύ άλλων ότι οι πράξεις του αποτελούν μέρος της σταυροφορίας του ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης. Καθ’όλη την διάρκεια της δίκης, όχι μόνο δεν δήλωσε μετανοημένος, αλλά εμφανίστηκε περήφανος για το «έργο» του.

Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης με τη μορφή προληπτικής κράτησης, σύμφωνα με την οποία θα εκτίσει την ελάχιστη υποχρεωτική 10ετή φυλάκιση, με περαιτέρω δυνατότητα επέκτασης της κράτησης για όσο διάστημα θεωρείται «κίνδυνος για την κοινωνία», κάτι που σημαίνει πως, πιθανότατα, θα παραμείνει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.