Reuters: Η Τερέζα Μέι ετοιμάζει Υπουργείο Brexit - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Μόνο μερικές ώρες απομένουν για την επίσημη ανάληψη των πρωθυπουργικών της καθηκόντων και η Τερέζα Μέι σηκώνει τα “μανίκια” καταστρώνοντας ήδη το κυβερνητικό σχέδιο βάσει των νέων εξελίξεων.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Μέι ετοιμάζει ένα ξεχωριστό Υπουργείο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μένοντας πιστή στις δηλώσεις που είχε κάνει στις 10 Ιουνίου, ότι δηλαδή θα δημιουργήσει ένα νέο Υπουργείο για τις διαπραγματεύσεις της χώρας της με την ΕΕ. «Θα βεβαιωθώ ότι ο Υπουργός που θα το αναλάβει θα είναι ένα μέλος του κοινοβουλίου που ήταν υπέρ του Brexit», είχε πει ακόμη.

Σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι βασικοί υποψήφιοι είναι τέσσερις: ο Ντέιβιντ Ντέιβις, βουλευτής από το 1987, που είχε χάσει από τον Ντέιβιντ Κάμερον στην ψηφοφορία για την ηγεσία των Συντηρητικών και έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Λίαμ Φοξ, που ήταν και εκείνος αρχικά για την ηγεσία των Συντηρητικών πριν τελικά στηρίξει την Μέι. Ο Μάικλ Γκοβ, επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit, που ήταν υποψήφιος επίσης για την ηγεσία των Συντηρητικών αλλά αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο. Και ο Κρις Γκρέιλινγκ, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και σημερινός επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όμως στους τέσσερις, προστίθενται και άλλοι δύο από το Υπουργείο Οικονομικών: «Δεν είναι σίγουρο ότι η Μέι θα αντικαταστήσει απευθείας τον Τζορτζ Οσμπορν. Μία πιθανότητα είναι να παραμείνει βραχυπρόθεσμα, μέχρι να ”καθίσει” η σκόνη και να συνεχίσει να εκπροσωπεί τη χώρα στις επικείμενες διεθνείς συναντήσεις, όπως εκείνη των Υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κίνα, αυτό τον μήνα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ως υποψήφιους διαδόχους του Οσμπορν τον νυν Υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ και τον Υπουργό Επιχειρηματικότητας, Σαγίντ Τζέιβιντ.