Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συζητούν για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης - Απών ο Σόιμπλε

Στη σκιά του Brexit, οι συνομιλίες στο Ευρωκοινοβούλιο επικεντρώνονται στην ανάγκη για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, παρουσία επτά Υπουργών Οικονομικών, ανάμεσά τους και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την υπουργική ομάδα απουσιάζει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ οι υπόλοιποι Υπουργοί είναι της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Μάλτας.

Στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου πρωταγωνιστεί η κατάθεση μιας έκθεσης προτάσεων που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική ικανότητα της Ευρωζώνης. Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, ένα πιθανό σενάριο είναι να κατατεθούν πιο φιλόδοξες προτάσεις με σκοπό την οικονομική και αναπτυξιακή ενδυνάμωση της Ευρωζώνης.

Η έκθεση με τις εν λόγω προτάσεις, θα αποτελέσει τη συνεισφορά του Ευρωκοινοβούλιο στη Λευκή Βίβλο για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν το 2017.

Το υλικό που θα προκύψει από την συζήτηση θα χρησιμοποιηθεί για τις τρέχουσες συνομιλίες, ώστε να εγκριθεί η έκθεση αφενός στις επιτροπές του Ευρωκοινοβούλιο στις 26 Σεπτεμβρίου, αφετέρου στην ολομέλεια κατά τη δεύτερη σύνοδο του Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης ενός Υπουργού Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα είναι υπόλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Μοσκοβισί πήρε την συγκεκριμένη θέση μιλώντας σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) στις Βρυξέλλες με θέμα τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας.