Χοσεΐν Αμίρ-Aμπντολαχιάν: Ποιος ήταν ο ΥΠΕΞ του Ιράν που σκοτώθηκε στη συντριβή ελικοπτέρου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, εκ των θυμάτων μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, της συντριβής του ελικοπτέρου, ήταν ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός, προσκείμενος στην παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης της χώρας, που επέβλεπε των έμμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το Associated Press ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν αντιπροσώπευε τη στροφή του Ιράν στη σκληρή γραμμή στο Ιράν μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις, στον απόηχο της μονομερούς αποχώρησης των ΗΠΑ το 2018 από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν υπηρέτησε υπό τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, προστατευόμενο του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και ακολούθησε την πολιτική τους.

Η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Σαουδική Αραβία

Ωστόσο, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν συμμετείχε πέρυσι στις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις του Ιράν με την περιφερειακή αντίπαλο Σαουδική Αραβία, κίνηση που επισκίασαν μήνες αργότερα οι εντάσεις λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς. Παρέμεινε, πάντως, κοντά στους παραστρατιωτικούς Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ εξήρε τον εκλιπόντα στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, όταν σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη το 2020.

«Θα πρέπει να ευχαριστήσετε την Ισλαμική Δημοκρατία και τον Κασέμ Σολεϊμανί επειδή ο Σολεϊμανί συνέβαλε στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», είπε κάποτε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν. «Αν δεν υπήρχε η Ισλαμική Δημοκρατία, δεν θα ήταν ασφαλείς οι σταθμοί του μετρό και τα σημεία συγκέντρωσης στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι», πρόσθεσε.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν υπηρέτησε από το 2011 έως το 2013 στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν υπό τον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί . Στη συνέχεια επέστρεψε στο πόστο του για αρκετά χρόνια υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, βασικό παράγοντα στην πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε επί των ημερών του σχετικά μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Η διαμάχη του Αμίρ Αμπντολαχιάν με τον τότε υπ ΕΞ του Ιράν, Ζαρίφ

Αλλά οι Ζαρίφ και Αμίρ-Αμπντολαχιάν συγκρούστηκαν, πιθανότατα λόγω εσωτερικών διαφορών αναφορικά με την εξωτερική πολιτική του Ιράν. Ο Ζαρίφ του προσέφερε τη θέση του πρεσβευτή στο Ομάν, πόστο που εξακολουθεί να είναι στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι το σουλτανάτο λειτουργούσε επί μακρόν ως συνομιλητής μεταξύ του Ιράν και της Δύσης. Αλλά ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν το απέρριψε.

Έγινε υπουργός Εξωτερικών υπό τον Ραΐσι, όταν ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος του Ιράν το 2021.Υποστήριξε τις θέσεις του καθεστώτος των μουλάδων, ακόμη και όταν μαζικές διαμαρτυρίες σάρωσαν τη χώρα το 2022 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, που είχε προηγουμένως συλληφθεί επειδή φέρεται να μην φορούσε χιτζάμπ, ή μαντήλα, όπως υπαγόρευε ο ενδυματολογικός κώδικας του καθεστώτος για τις γυναίκες, Η πολύμηνη καταστολή των διαδηλώσεων είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 500 άνθρωποι και να συλληφθούν πάνω από 22.000.

Στη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο εκλιπών Ιρανός ΥΠ ΕΞ συναντήθηκε με ξένους αξιωματούχους και τον ηγέτη της Χαμάς, απείλησε με αντίποινα κατά του Ισραήλ και επαίνεσε το μπαράζ πυραύλων και drones που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο. Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν επέβλεψε επίσης την αντίδραση του Ιράν σε μια σύντομη ανταλλαγή αεροπορικών επιδρομών με τον πυρηνικά εξοπλισμένο γείτονα του Ιράν, το Πακιστάν, και εργάστηκε για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, με τους οποίους το Ιράν είχε τεταμένες σχέσεις.