"Ανάσα" 10 δισ. δολαρίων θα πάρει η Τουρκία μετά την άρση του ρωσικού εμπάργκο

Στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται τα έσοδα της Τουρκίας τα επόμενα δύο χρόνια, έπειτα από την άρση της Μόσχας προς την Άγκυρα.

Η σχέση των δύο χωρών πέρασε μια μεγάλη κρίση από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν τουρκικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητικό με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος.

Όμως η συγγνώμη που ζήτησε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, έσπασε τον “πάγο” κι έτσι η Ρωσία πήρε πίσω την απόφασή της να αποκλείσει οικονομικά την Τουρκία σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και το εμπόριο.

Ο Πούτιν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για την άρση της απαγόρευσης να ταξιδεύουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία, μια απαγόρευση που είχε καταφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και στην οικονομία της γειτονικής χώρας.

Τα 10 δισεκατομμύρια που αναμένεται να “κυκλοφορήσουν” στην Τουρκία, αναφέρονται στην έκθεση της εταιρείας οικονομικών ερευνών Ata Investment.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, «πιστεύουμε ότι οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας θα βελτιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει μια πρόσθετη συνεισφορά της τάξης των 4,5 με 5 δισ. δολαρίων ετησίως στην τουρκική οικονομία και χάρη στην γρήγορη αποκατάσταση των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με την Ρωσία οι αποδόσεις αναμένεται να είναι 10 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια».