"Ήρεμη δύναμη" η Μέρκελ - Ανεβάζει τα ποσοστά της μετά το Brexit

Ο ψύχραιμος και πράος χειρισμός της Άγκελα Μέρκελ στο ζήτημα του Brexit φαίνεται ότι εκτιμήθηκε από τους Γερμανούς πολίτες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτου Forsa.

Στο ερώτημα «αν προβλεπόταν στη Γερμανία η απευθείας εκλογή του Καγκελάριου από τους πολίτες, ποιον θα ψήφιζαν», οι πολίτες απάντησαν κατά 48% υπέρ της Μέρκελ, δύο μονάδες πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό προηγούμενης δημοσκόπησης, που διεξήχθη πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η γερμανίδα Καγκελάριος έχει προβάδισμα 33 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Αντικαγκελαρίου και Υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που συγκέντρωσε μόλις 15%.

«Πλέον ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) πάνω από τα 3/4 στηρίζουν τη Μέρκελ», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση. «Και αυτό διότι -σε αντίθεση με το ολοένα και πιο αμελητέο πολιτικά ζήτημα της προσφυγικής κρίσης- ο πρόεδρος της CSU Ζέεχοφερ δεν διαδραματίζει σχεδόν κανένα ρόλο σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη».

Από την υψηλή δημοτικότητα της Μέρκελ επωφελείται όμως για την ώρα και το κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, οι συντηρητικοί κερδίζουν μια μονάδα, συγκεντρώνοντας 35% στην πρόθεση ψήφου. Στην αντίπερα όχθη οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μια ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα αγγίζοντας μόλις το 21%.

Βελτιωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά για τους Πράσινους (Grüne) στο 13% αλλά και για την Αριστερά (Die Linke) που με 10% αποσπά και πάλι διψήφιο ποσοστό.

Όσο για το ευρωσκεπτικιστικό και ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεσε στο 9% χάνοντας μια μονάδα, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν σταθεροί στο 6%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν 6% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, ανέρχεται στο 27%.