Οι μισές εγκαταστάσεις ύδρευσης στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί - Δείτε εικόνες από δορυφόρους

Εκατοντάδες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τότε που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στον θύλακα, σύμφωνα με ανάλυση του BBC Verify που βασίστηκε σε δεδομένα από δορυφόρους.

Όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο, οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστη μια σημαντική αποθήκη με εξοπλισμό συντήρησης από ένα ισραηλινό χτύπημα τον Ιανουάριο έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν ακόμη περισσότερο οι επισκευές στις καίριες υποδομές.

Το καθαρό νερό αποτελούσε ανέκαθεν περιορισμένο πόρο στη Λωρίδα της Γάζας και η περιοχή βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ένα σύστημα γεωτρήσεων και μονάδων αφαλάτωσης για την ύδρευσή της. Η ανάλυση του BBC έδειξε ότι πάνω από το 50% αυτών των κρίσιμων υποδομών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινά του στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

khan

Διαπίστωσε επίσης ότι τέσσερις από τις έξι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων – οι οποίες έχουν ζωτική σημασία για την αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών – έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Οι άλλες δύο έχουν κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων ή άλλου εξοπλισμού, σύμφωνα με μια υπηρεσία αρωγής.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις καθαρού νερού και τις ροές ανεπεξέργαστων λυμάτων στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία. Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ, από τη μεριά τους, ισχυρίζονται ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται κυνικά για τρομοκρατικούς σκοπούς τις υποδομές που προορίζονται για τους πολίτες.

khan_2

Πώς πραγματοποίησε το BBC την ανάλυσή του

Αντικείμενο της ανάλυσης του BBC ήταν πάνω από 600 εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που προήλθαν από έναν κατάλογο τοποθεσιών που παρείχε η Υπηρεσία Ύδρευσης Παράκτιων Δήμων της Γάζας (CMWU).

Για να πραγματοποιήσει αυτή την ανάλυση το βρετανικό δίκτυο ζήτησε συμβουλές από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως προς τον βέλτιστο τρόπο προσέγγισης.

Για κάθε μία από τις τοποθεσίες, το BBC εξασφάλισε τις πιο πρόσφατες δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης και συνέκρινε κάθε λήψη με μια εικόνα που είχε ληφθεί πριν τις 7 Οκτωβρίου, ελέγχοντας εάν η πλησιέστερη δομή στις δοθείσες συντεταγμένες έδειχνε να έχει υποστεί ζημιές, να έχει καταρρεύσει μερικώς ή να έχει μετατραπεί σε ερείπιο.

Το BBC Verify δεν κάνει διάκριση μεταξύ πλήρως κατεστραμμένων εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων με ζημιές, αφού δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ακριβές περίγραμμα κάθε εγκατάστασης, επομένως ούτε το εάν έχει υποστεί πλήρη ή μερική καταστροφή.

khan_3

Τα ευρήματα της ανάλυσης

Από τις 603 εγκαταστάσεις ύδρευσης που εξετάστηκαν, το 53% φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές ή να έχει καταστραφεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Ακόμη 43 εγκαταστάσεις βρίσκονται σε τοποθεσίες που εμφανίζουν ζημιές ή απ’ όπου έχουν αφαιρεθεί οι ηλιακοί συλλέκτες, ωστόσο δε στάθηκε εφικτό να προσδιοριστεί εάν η ίδια η εγκατάσταση ύδρευσης έχει υποστεί ζημιές, οπότε δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.

Οι τελευταίες διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες αποκτήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η πλειονότητα των χώρων που χαρακτηρίστηκαν κατεστραμμένοι βρίσκονται στη βόρεια Γάζα ή στην περιοχή γύρω από τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

khan_4

Σε μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο Bureij, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, οι ηλιακοί συλλέκτες που τροφοδοτούν τη μονάδα έχουν καταστραφεί και στις δεξαμενές επεξεργασίας λυμάτων μοιάζουν να αναπτύσσονται άλγες.

Δεν είναι όλες οι ζημιές ορατές από τις δορυφορικές εικόνες, οπότε η ανάλυση του BBC μπορεί να μην έχει εντοπίσει κάποιες από τις πληγείσες εγκαταστάσεις. Ορισμένες υποδομές ενδέχεται επίσης να μην είναι πλήρως λειτουργικές λόγω έλλειψης καυσίμων.