First Thoughts

Το αφιέρωμα αυτής της εβδομάδας στο Brexit συνεχίζεται. Guest editor σήμερα είναι ο Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, Investment Manager στο New College Capital Ltd στο Λονδίνο.

Το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις ζωές κατοίκων σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν αποκλείεται δε να είναι η αρχή ενός Hobbesian κόσμου – κι αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Το λεγόμενο “Project Fear”, όπως είχαν χαρακτηρίσει οι Brexiteers την καμπάνια της κυβέρνησης του David Cameron, μάλλον “Project Fact” θα το αποκαλούσα.

Έχουν ήδη περάσει λίγες μέρες από την ανακοίνωση του αποτελέσματος και η διεθνής οικονομική και πολιτική σκηνή δεν είναι πια η ίδια. Η λίρα έχει καταρρεύσει μαζί με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και τις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές αγορές. Η Βρετανική πολιτική σκηνή και οι διεθνείς σχέσεις είναι σε αναταραχή, ενώ ίδια η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται υπό απειλή, με τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία (ακόμη και το Λονδίνο) να αναζητούν εναλλακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε σενάρια διάλυσης. Πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή σε μια χώρα που φημίζεται για την ανεκτικότητα και πολυπολιτισμικότητά της.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άναψε μια μεγάλη φωτιά και δεν υπάρχει χρόνος να αρχίσουμε να ρωτάμε πώς ξεκίνησαν όλα. Αν κάτι με εκπλήσσει όμως ιδιαίτερα, σε προσωπικό επίπεδο, είναι το επίπεδο ανικανότητας και έλλειψης σχεδιασμού που προδίδει. Φυσικά, η ψήφος για έξοδο δεν ισοδυναμεί με έξοδο. Το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό ρόλο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκληφθεί κι ως μια “glorified” δημοσκόπηση, την οποία το Βρετανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε νόμιμα να απορρίψει. Επιπλέον, τη διαδικασία της εξόδου μπορεί να την ξεκινήσει μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενεργοποιώντας το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Με απλά λόγια, μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να έλαβε την απόφαση να αυτοκτονήσει, όμως είναι στο χέρι του να τραβήξει τη σκανδάλη. Θα το κάνει;