Μ. Σχοινάς: Ανοιχτή η πόρτα της Κομισιόν για την Σκωτία

Ανοιχτή είναι η πόρτα της Κομισιόν για την Σκωτία τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζεον ότι το Κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σχετικά με την παραίτηση του Βρετανού Επιτρόπου Τζόναθαν Χίλλ, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως ο Πρόεδρος Γιουνκέρ απάντησε στην επιστολή του Βρετανού Λόρδου, εκφράζοντας την λύπη του για την αποχώρησή του και τον χαρακτήρισε «πραγματικό τζέντλεμαν».

Την ατζέντα τον καθηκόντων του πρώην Βρετανού Επίτροπου θα αναλάβει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε ό,τι αφορά τη διπλή διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει έτσι ώστε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν από τη Μεγάλη Βρετανία, το άρθρο 50 και το άρθρο 218.

Το πρώτο αφορά την διαπραγμάτευση για τους όρους της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το δεύτερο είναι υπεύθυνο για τη μορφή της νέας εταιρικής σχέσης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια και την Ευρωβουλή και μόλις γίνει η ενεργοποίηση των άρθρων από τη Μεγάλη Βρετανία θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα δώσει το «παρών»την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη συνάντηση των 27 (πλέον) κρατών-μελών της Ε.Ε. με κύριο θέμα συζήτησης το μέλλον της Ένωσης.