"Όχι" από Σοσιαλίστες και Ciudadanos στην πρόταση Ραχόι για μεγάλο συνασπισμό

Σε αδιέξοδο τείνει να οδηγηθούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία υπό τον νικητή των ισπανικών εκλογών Μαριάνο Ραχόι, καθώς τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι Ciudadanos αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε έναν “μεγάλο συνασπισμό” με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), μεταδίδει το Reuters.

“Δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απόσχουμε”, δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο.

Σε αντίστοιχη δήλωσή προέβη και ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι.

Νωρίτερα μιλώντας σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Ραχόι είχε παραδεχθεί ότι θα επιδιώξει έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές στη νέα Βουλή διαθέτουν 85 έδρες.

«Κερδίσαμε τις εκλογές, και απαιτούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε» είχε αναφέρει ο Μαριάνο Ραχόι τη βραδιά των εκλογών, πανηγυρίζοντας για τη νίκη του κόμματός του. Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 137 έδρες στην ισπανική Βουλή των 350 εδρών – με όριο αυτοδυναμίας τις 176 έδρες.

Το Reuters υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα, απέχοντας από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.