Νέο Μπατακλάν στις ΗΠΑ- Το ISIS αιματοκύλισε το Ορλάντο- 50 νεκροί (upd+φωτό)

Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί και 53 οι τραυματίες από τα πυρά ενόπλου που εισέβαλε σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο το βράδυ της Κυριακής και άνοιξε πυρ αδιακρίτως κατά των θαμώνων, ενώ κράτησε και ομήρους μέχρι την εξουδετέρωσή του από την αστυνομία.

2 3

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος είναι νεκρός, είναι αφγανικής καταγωγής και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο “ισλαμικής τρομοκρατίας”.

Εωτηματικά για το ISIS:

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μακελάρης Ομάρ Ματίν, λίγες στιγμές πριν αιματοκυλίσει το νυχτερινό κέντρο τηλεφώνησε στο «911» (Αμεσος Δράση) και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και στον ηγέτη του, ενώ έκανε αναφορά και στους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε πως «η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους».

ισισ

Ποιος ήταν ο δράστης:

Ο άνδρας που οι αμερικανικές αρχές κατονόμασαν ως τον δράστη της σφαγής εργαζόταν για τη G4S, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου, και οπλοφορούσε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ανακοίνωσε η εταιρεία. «Ήταν ένοπλος φρουρός», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της G4S, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε πως ο Ματίν εργαζόταν στην G4S από την 10η Σεπτεμβρίου 2007.

μακελαρης

Ωστόσο, η αστυνομία ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τον θάνατο της νεαρής τραγουδίστριας του Voice Christina Grimmie, η οποία έχασε τη ζωή της από τα πυρά ενόπλου ο οποίος στην συνέχεια αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τον σερίφης της περιοχής, η επίθεση στο γκέι κλάμπ εξετάζεται ως τρομοκρατικό χτύπημα, τοπικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, γύρω στις 5.00 το πρωί άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων της αστυνομίας SWAT άνοιξαν πυρ και πραγματοποίησαν έφοδο στο νυχτερινό κέντρο, όπου ανακάλυψαν τους 50 νεκρούς, μεταξύ αυτών τον δράστη και άλλους 53 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί.

Ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε τα εύσημα στους άνδρες του καθώς διέσωσαν 30 ομήρους από το νυχτερινό κέντρο που βρισκόταν στην λεωφόρο Οραντζ, δίπλα στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο του Ορλάντο.

«Σήμερα η κοινότητά μας κατέστη μάρτυρας και βίωσε ένα πολύ φρικιαστικό έγκλημα» επισήμανε σε ΜΜΕ ο δήμαρχος Μπάντι Ντάιερ.

“Γύρω στις 2.00 (9.00 ώρα Ελλάδας) κάποιος άρχισε να πυροβολεί. Όλοι έπεσαν στο πάτωμα” αφηγήθηκε ένας από τους πελάτες του κλαμπ, ο Ρικάρντο Νεγκρόν, στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News. “Νόμιζα ότι ο δράστης πυροβολούσε στον αέρα επειδή έβλεπα τα φώτα να πέφτουν. Έγινε μια μικρή παύση και ορισμένοι από εμάς καταφέραμε να σηκωθούμε και να βγούμε έξω τρέχοντας. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ή και ακόμη χειρότερα”, πρόσθεσε.

ορλαντο 2

Ομπάμα: Tρομοκρατική ενέργεια και πράξη μίσους η επίθεση στο Ορλάντο
O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το μακελειό κάνοντας λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια, μια ενέργεια μίσους».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε ότι «καμία τρομοκρατική ενέργεια, καμία ενέργεια μίσους δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε» σε μια σύντομη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

ομπαμα

Βέβαια, δεν έλλειψαν και οι δηλώσεις άλλων πολιτικών προσώπων.

Χίλαρι Κλίντον:  Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν
Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. «Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόριντα. Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Τραμπ: Να παραιτηθεί ο Ομπάμα 

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει ότι το μακελειό στο Ορλάντο ήταν μια ενέργεια που διέπραξε η ισλαμική τρομοκρατία ειδάλλως να παραιτηθεί.

Ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση
Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο Ορλάντο της Πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ που στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή του, εκφράζει, επίσης, τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση στην αμερικανική κυβέρνηση και στον «φίλο αμερικανικό λαό» κα προσθέτει ότι «οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

Τι είπαν επικεφαλείς κρατών και κυβερνήσεων

Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν κι εκείνοι από την πλευρά τους το μακελειό στο κέντρο διασκέδασης.

Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία): Απόλυτη συμπαράσταση στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μια ανακοίνωση «καταδικάζει με τρόμο το μακελειό και διατυπώνει την απόλυτη συμπαράσταση της Γαλλίας και των Γάλλων πολιτών στις αρχές και τους πολίτες των ΗΠΑ σε αυτή τη δοκιμασία».

Βλαντιμίρ Πούτιν (Ρωσία): Βάρβαρο έγκλημα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του Κρεμλίνου, κάνει λόγο για ένα «βάρβαρο έγκλημα» και αποστέλλει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ντέιβιντ Κάμερον (Βρετανία): Σοκαρισμένος από το μακελειό 
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με μήνυμά του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δήλωσε «σοκαρισμένος από το μακελειό που διαπράχθηκε στο Ορλάντο. Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο γκέι κλαμπ «Pulse» έκαναν αναρτήσεις μέσω Twitter ζητώντας βοήθεια.

tweet

Άνθρωποι που πρόλαβαν να κρυφτούν στις τουαλέτες τηλεφώνησαν στην αστυνομία κατά τη διάρκεια του μακελειού.

Σε βίντεο αυτόπτη μάρτυρα καταγράφονται σκηνές στο νυχτερινό κέντρο Pulse, ενώ ο δράστης έχει ανοίξει πυρ. Αστυνομικοί κάνουν λόγο για έναν «μοναχικό λύκο». Ο φερόμενος δράστης είχε μαζί του ένα αυτόματο τουφέκι, ένα περίστροφο και ενδεχομένως είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό «μηχανισμό».

Συγκλονίζει ο  Κένεθ Μελέντεζ καθώς ο ίδιος αλλά και οι φίλοι του βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί. Τέσσερις από τους φίλους του τραυματίστηκαν.

«Είναι κάτι που βλέπεις στις ταινίες αλλά ποτέ δεν σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε εσένα» περιέγραψε ο ίδιος.

«Αρχικά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς νόμιζα ότι ήταν η μουσική, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί από το χέρι. Σκέφτηκα: συμβαίνει πραγματικά και συνέχισα να τρέχω».

Το κλαμπ στον λογαριασμό του στο Twitter έκανε ανάρτηση «βγείτε όλοι έξω και τρέξτε».

pulse

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες που ένα βίαιο έγκλημα σημειώνεται στην πόλη του Ορλάντο. Το βράδυ της Παρασκευής, μια νεαρή τραγουδίστρια, η Κριστίνα Γκρίμι, που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι The Voice, δολοφονήθηκε ενώ υπέγραφε αυτόγραφα μετά από μια συναυλία στο Plaza Live, σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το Pulse.