Οι Led Zeppelin "υπερασπίζονται" την πατρότητα του "Stairway to Heaven"

Την… πατρότητα του διάσημου τραγουδιού τους «Stairway to Heaven» καλούνται να υπερασπιστούν οι: Τζίμι Πέιτζ και Ρόμπερτ Πλαντ, κιθαρίστας και τραγουδιστής του θρυλικού ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin, την Τρίτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, καθώς το συγκρότημα Spirit τους κατηγορεί για λογοκλοπή.

Οι Spirit, ένα ψυχεδελικό συγκρότημα του Λος Άντζελες,  που είχε κερδίσει την αναγνώριση της μουσικής σκηνής, αλλά όχι και διεθνή φήμη ανάλογη των Led Zeppelin, υποστηρίζει πως η χαρακτηριστική μελαγχολική μελωδία της εισαγωγής του εμβληματικής μπαλάντας είναι “κλεμμένη” από το ορχηστρικό τους κομμάτι «Taurus», που κυκλοφόρησε το 1968, τρία χρόνια πριν από την κυκλοφορία του «Stairway to Heaven» .

Ο κιθαρίστας των Spirit Ράντι Καλιφόρνια – κατά κόσμον Ράντι Γουλφ- ουδέποτε είχε ασκήσει αγωγή μέχρι και τον θάνατό του, το 1997, όμως η αγωγή κατατέθηκε τώρα από τον διαχειριστή της περιουσίας και των δικαιωμάτων του Μάικλ Σκίντμορ.

«Εάν ακούσετε τα δύο τραγούδια, μπορείτε κάλλιστα να κρίνετε και μόνος σας. Είναι μία πραγματική… δεν θα ήθελα να πω κλοπή», είχε δηλώσει ο Ράντι Καλιφόρνια σε μία συνέντευξή του λίγο πριν τον θάνατό του, δηλώσεις που περιλαμβάνονται στα δικόγραφα που κατατέθηκαν.

«Κι αυτοί οι τύποι  έχουν κερδίσει εκατ. δολάρια και ποτέ δεν είπαν “ευχαριστώ”, ή “μπορούμε να σας πληρώσουμε;”. Αυτό είναι ένα πολύ αλγεινό σημείο για εμένα», είχε δηλώσει πικραμένος ο ίδιος.

Μετά μία διετή δικαστική διαμάχη, ο ομοσπονδιακός δικαστής Γκάρι Κλάουσνερ εκτίμησε πως υπάρχει αρκετό υλικό ώστε να θεμελιωθεί δίκη για λογοκλοπή. Κατά τον ίδιον, η καταγγελία”πάσχει” στο εξής σημείο: την πρόσβαση που μπορούσαν να έχουν οι Led Zeppelin στο Taurus προτού ηχογραφήσουν το Stairway to Heaven στο Λονδίνο, μεταξύ Δεκεμβρίου 1970 και Ιανουαρίου 1971.