Γυναίκα καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά στην Κωνσταντινούπολη

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, με 12 νεκρούς και 36 τραυματίες.

Η επίθεση έγινε από τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (ΤΑΚ), με μια γυναίκα-καμικάζι από την περιοχή της νοτιανατολικής Τουρκίας, Μαρντίν, να σκορπά τον θάνατο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, η οποία πρόσκειται στην εκτός νόμου ομάδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), «στις 7 Ιουνίου το πρωί, πραγματοποιήσαμε μια επίθεση κατά της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών (…) για να εκδικηθούμε για τον βρώμικο πόλεμο που διεξάγεται στο Κουρδιστάν από τις τουρκικές δυνάμεις». Τα μέλη της ΤΑΚ προειδοποίησαν, μάλιστα, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλές μέρος για τους τουρίστες.

Εν τω μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία της γυναίκας που πυροδότησε τα εκρηκτικά την ώρα που περνούσε από το σημείο το λεωφορείο της Αστυνομίας.

Όπως κατέγραψαν οι κάμερες κλειστού κυκλώματος, η δράστης λίγο πριν την επίθεση συνομιλούσε με έναν άνδρα, ο οποίος εικάζεται ότι σχεδίασε την επίθεση. Λίγα λεπτά αργότερα φαίνονται και οι δύο να αποχωρούν από χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που βρίσκεται κοντά στο σημείο του “χτυπήματος”. Σε μία ακόμα εικόνα, η γυναίκα που φοράει μαντίλα φαίνεται να περπατάει μόνη, λίγο πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet η γυναίκα έφτασε στην Κωνσταντινούπολη 20 ημέρες πριν από την επίθεση, ώστε να έχει την ευκαιρία να την οργανώσει καλύτερα, ενώ εθεάθη και στο σημείο της έκρηξης πριν από το περιστατικό.

Η ίδια στα τέλη Μαΐου νοίκιασε αυτοκίνητο το οποίο οδήγησε στη συνοικία Βεζνετζιλέρ, παγιδεύοντάς το με εκρηκτικά 400 κιλών, ενώ στη συνέχεια το στάθμευσε σε περιοχή κοντά στο σημείο του μακελειού.

Όταν έφτασε η ώρα για την επίθεση, οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητο ανάμεσα σε δύο λεωφορεία της αστυνομίας. Καθώς ο οδηγός του δεύτερου λεωφορείου δεν της επέτρεψε να συνεχίσει την πορεία της, εκείνη στόχευσε στο πρώτο αστυνομικό όχημα, πυροδοτώντας στη συνέχεια τα εκρηκτικά.