Στους 80.000 οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Τροπολογία ώστε να επανενταχθούν οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με αυτή, από το σύνολο των 135.000 οφειλετών που ενέταξαν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη συγκεκριμένη ρύθμιση, μόνο οι 55.000 έχουν καταφέρει να τη διατηρήσουν.

Στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι συνολικά περίπου 937.000 οφειλέτες εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων (πρόκειται κυρίως για φυσικά πρόσωπα), με συνολικό ποσό τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, καθώς η οικονομική κρίση εξακολουθεί να μαστίζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά, ο αριθμός πολιτών και επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αυξάνεται συνεχώς. Το αποτέλεσμα είναι, όπως αναφέρει και η αιτιολογική έκθεση, να συσσωρεύονται οι ανείσπρακτες βεβαιωμένες οφειλές.

Από τα πρόσφατα στοιχεία (1/4/2016), προκύπτει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στη φορολογική Διοίκηση αγγίζουν τα 87,7 δισεκατομμύρια ευρώ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιβολή των capital controls δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς πολλοί οφειλέτες αδυνατούν να καταβάλουν οφειλόμενα ποσά, εξαιτίας των δυσχερειών στην επικοινωνία των συστημάτων μεταξύ Τραπεζών – Ασφαλιστικών Ταμείων – Γ.Γ.Δ.Ε. Αποτέλεσμα ήταν πολλές από τις πληρωμές που έγιναν μέσω υπηρεσιών web banking των τραπεζών να είναι εσφαλμένες. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι οφειλέτες που έχασαν το δικαίωμα να διατηρήσουν τη ρύθμιση, αφού δεν κατάφεραν να καταβάλουν ορθά και εμπρόθεσμα τα απαιτητά ποσά.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε, οι βουλετές του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ζητούν:

Για λόγους ίσης μεταχείρισης των οφειλετών και με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην οικονομία και τις συναλλαγές εξαιτίας της επιβολής των capital controls, προτείνεται η παροχή προθεσμίας στους οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση του ν. 4321/2015 , από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, για την πληρωμή χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση επιτοκίου ή τη ρύθμιση των οφειλόμενων δόσεων, ώστε να συνεχίσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους σύμφωνα με τον ν. 4321/2015, υπό την προϋπόθεση καταβολής των δόσεων που παρέλειψαν εντός της προθεσμίας αυτής ή της υπαγωγής των ποσών που αντιστοιχούν στις δόσεις που παρέλειψαν σε νέα ρύθμιση η οποία είναι εν ισχύ κατά τη δημοσίευση του παρόντος και σύμφωνα με τις οικείες (πάγιες) διατάξεις.