Ελβετία: Εγκαίνια για τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου

Για την 1η Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής σήραγγας παγκοσμίως, με τις τελικές προετοιμασίες να έχουν ήδη δρομολογηθεί, δήλωσαν σήμερα Τετάρτη πηγές από την αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταφορών της Ελβετίας (FOT).

Πρόκειται για την σήραγγα με την ονομασία Gotthard Base με μήκος περίπου 57,1 χιλιόμετρα, η οποία θα συνδέσει σιδηροδρομικά τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη με γραμμή υψηλής ταχύτητας αποτελώντας την μεγαλύτερη στον κόσμο και παράλληλα μια από τις βασικές σιδηροδρομικές συνδέσεις στις Άλπεις.

Πηγή της ελβετικής Κυβέρνησης αναφέρει ότι η Gotthard Base θα είναι διαθέσιμη για το κοινό το Σαββατιοκύριακο 4 και 5 Ιουνίου ενώ στα επίσημα εγκαίνια θα δώσουν το παρόν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις γειτονικές χώρες της Ελβετίας, οι υπουργοί Μεταφορών των κρατών κατά μήκος του διαδρόμου εμπορευματικών μεταφορών Ρότερνταμ-Γένοβα, εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης καθώς και 1.100 επισκέπτες.

Σχετικά με τη μεταφορά εμπορευμάτων, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου άρχισε να κατασκευάζεται το 1996 ενώ το συνολικό της κόστος “άγγιξε” τα 9,8 δισεκατομμύρια εβλετικά φράγκα ή 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια.