Δήμαρχος Λονδίνου: "Ο Ομπάμα δεν θέλει Brexit γιατί κατάγεται από την Κένυα"

Επίθεση κατά του Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει το “λάθος” να εκφράζει την άποψή του υποστηρίζοντας την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του στην Telegraph λίγο πριν την άφιξή του στη Μεγάλη Βρετανία, ο Ομπάμα είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν κατά του Brexit.

«Οι Βρετανοί πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, εξηγώντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα σήμαινε ότι «η χώρα θα είναι σε μειονεκτική θέση για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, τη μεταναστευτική κρίση και τυχόν οικονομικές κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Το κακό δεν είναι η διαφωνία που έχουν οι δύο άνδρες ούτε και οι κατηγορίες του Βρετανού Δημάρχου κατά του Ομπάμα για υποκρισία, λέγοντας ότι οι Αμερικάνοι «δεν θα ονειρεύονταν καν να μοιραστούν την κυριαρχία (τους)». Το αποκορύφωμα ήταν οι σημερινές δηλώσεις του Τζόνσον οι οποίες ξεσήκωσαν τόσο τους Βρετανούς όσο και τους Αμερικανούς.

Σε άρθρο του στην ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun, ο Δήμαρχος του Λονδίνου υποστηρίζει ότι ο Ομπάμα είναι «μισός Κενυάτης» και ότι έχει «προγονική αντιπάθεια» για τη «βρετανική αυτοκρατορία». Όλα αυτά, την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη συνάντηση με την βασίλισσα Ελισάβετ.

Συνεχίζοντας ο Μπόρις Τζόνσον, τόνισε ότι Αγγλία και Αμερική θα ήταν «καλύτεροι φίλοι» αν η χώρα υποστήριζε το Brexit, για το οποίο θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Ο Τζόνσον όμως δεν σταμάτησε εδώ, κάνοντας λόγο για την απόσυρση μίας προτομής του Ουίνστον Τσώρτσιλ από τον Λευκό Οίκο.

«Κάποιοι είπαν ότι ήταν περιφρόνηση στη Βρετανία. Κάποιοι ότι ήταν σύμβολο του μισού Κενυάτη προέδρου με την προγονική αντιπάθεια για τη βρετανική αυτοκρατορία, της οποίας ο Τσώρτσιλ ήταν ένθερμος υποστηρικτής», έγραψε ο Τζόνσον, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει την πραγματική εκδοχή της υπόθεσης, σύμφωνα με την οποία το 2012 η προτομή μεταφέρθηκε στην ιδιωτική κατοικία του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

«Αυτό είναι 100% ψευδές. Η προτομή βρίσκεται ακόμα στον Λευκό Οίκο. Στην κατοικία», είχε αναφέρει τότε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το άρθρο αυτό σχολιάστηκε και από τον ίδιο τον εγγονό του Τσώρτσιλ, τον βουλευτή των Συντηρητικών Νίκολας Σόαμς, ο οποίος σχολίασε: «Απαράδεκτο το άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Sun, τελείως λάθος σχεδόν σε όλα».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής αντιπολίτευσης, Τζον ΜακΝτόνελ, επιτέθηκε μέσω Twitter κατά του Βρετανού Δημάρχου, γράφοντας πως «η μάσκα γλίστρησε ξανά. Το σχόλιο του Μπόρις για τον μισό Κενυάτη Ομπάμα είναι ακόμα ένα παράδειγμα της πολιτικής στρατηγικής ρατσισμού από τους Τόρις. Θα έπρεπε να το αποσύρει».