Στην Τουρκία Μέρκελ και Τουσκ για το προσφυγικό το Σάββατο

Το Γκαζιάντεπ της Τουρκίας για μια επιτόπια “αυτοψία” και συζητήσεις για το προσφυγικό θα επισκεφτούν αύριο, Σάββατο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερσμαν.

Το ταξίδι, εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Twitter το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Τουσκ, σκοπός της επίσκεψης είναι να εξεταστούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί η ευρύτερη συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «το ταξίδι θα προσφέρει μια ευκαιρία για να εκτιμηθεί η κατάσταση σε ότι αφορά τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την Τουρκία. Οι εκταμιεύσεις του νεοϊδρυθέντος ταμείου της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία συνεχίζονται και ο καθορισμός και σχεδιασμός για νέα έργα έχει ενταθεί».

Επίσης, Μέρκελ, Τουσκ και Τίμερσμαν θα επισκεφτούν αύριο το απόγευμα έναν καταυλισμό προσφύγων και ένα κέντρο για την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες θα έχουν συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης προγραμμάτων βοήθειας ΕΕ-Τουρκίας και θα συμμετάσχουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.