Αλέξης Τσίπρας: Oι τουρκικές αξιώσεις & παραβιάσεις εμπόδια στη νατοϊκή δράση για την αντιμετώπιση της κκρίσης

Το προσφυγικό, η μεταναστευτική κρίση και οι επιπτώσεις που τη συνοδεύουν αλλά και οι παραβιάσεις της Τουρκίας συζήτησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής στο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων στα ΜΜΕ που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, εξήρε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας της Frontex με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελλάδα, παρότι επωμίστηκε ένα μεγάλο βάρος, γίνεται ημέρα με την ημέρα από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης.
Χαρακτήρισε ακόμη σημαντική τη δραστηριοποίηση του NATO στον εντοπισμό των διακινητών και η υποβοήθηση των Τουρκικών Αρχών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «Καταβάλουμε προσπάθειες ώστε η νατοϊκή δράση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας με τη γείτονα. Τα εμπόδια προκύπτουν από μονομερείς αξιώσεις που εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας στον εναέριο χώρο μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε, επίσης, υπέρ της συνεργασίας με την Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Μόσχα θα βοηθήσει τη διεθνή ασφάλεια.
Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση».

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για ουσιαστικές συνομιλίες, συγχαίροντας τον Α. Τσίπρα για τη δέσμευση της κυβέρνησης στη συνεργασία με τη συμμαχία. Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, ενώ σημείωσε πως υπήρξε σημαντική μείωση στον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία.

tsipras-stoltenberg