ΟΗΕ: Ανησυχίες για την καθυστέρηση της διάθεσης των κονδυλίων για τους πρόσφυγες

Τις ανησυχίες του εξέφρασε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σχετικά με τον αργό ρυθμό της υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν από τις δωρήτριες χώρες στην διεθνή διάσκεψη του Λονδίνου και σύμφωνα με τις οποίες, δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθύνονταν για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των προσφύγων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Φιλίπο Γκράντι, σχεδόν τα μισά από αυτά τα κεφάλαια δεν έχουν ακόμη διατεθεί υποστηρίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας οι δωρήτριες χώρες να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Λονδίνο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Γκράντι μιλώντας σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τη Συρία, την Τετάρτη, κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, κάλεσε τους ηγέτες να δείξουν παγκόσμια αλληλεγγύη και ένα θέσουν τέλος στη δαιμονοποίηση των προσφύγων, προειδοποίησε ότι «η ταχεία εκταμίευση και η προσήλωση στις αρχές της κατανομής είναι απαραίτητα για να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για να σταθεροποιήσει τους εκτοπισμένους πληθυσμούς ».

Τα χρήματα αυτά αναμένεται να βοηθήσουν τα 4,7 εκατομμύρια πρόσφυγες στην περιοχή, προσφέροντάς τους εκπαίδευση και ευκαιρίες απασχόλησης.

Όσο για την επανεγκατάστασή τους η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι μέχρι τώρα μόνο το 12% των προσφύγων που χρειάζονται επανεγκατάσταση έχουν επανεγκατασταθεί και ότι η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά.

Ο Γκράντι επιτέθηκε στους «ασυνείδητους και ανεύθυνους πολιτικούς» που επηρεάζουν την κοινή γνώμη, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από την υποδοχή των προσφύγων, στο κλείσιμο των συνόρων. Ο Γκράντι δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής 50.000 πρόσφυγες έχουν πλέον παγιδευτεί στην Ελλάδα και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Εμείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσφυγικές κρίσεις με το κλείσιμο των συνόρων και την ανέγερση φραχτών».