Σαουδική Αραβία: "Όχι" στο τιμόνι, "ναι"... στο πηδάλιο

Μπορεί οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να μην επιτρέπεται να κρατούν τιμόνι στα χέρια τους, μπορούν όμως άνετα να… πιλοτάρουν ένα αεροπλάνο!

Η πιλότος Sharifah Czarena Surainy μαζί με τις Nadiah Pg Khashiem και Ariana Nordin -ως συγκυβερνήτες- προσγείωσαν την περασμένη εβδομάδα ένα Boeing 787 της Royal Brunei Airlines στην πόλη της Σαουδικής Αραβίας, την Τζέντα.

Η πτήση «BI081» των βασιλικών αερογραμμών του Μπρουνέι, σηματοδότησε τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου Ανεξαρτησίας του μικρού αυτού βασιλείου της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, με το βασικό της πλήρωμα να αποτελείται μόνο από γυναίκες.

Η Sharifah η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης αεροπλάνου της χώρας πριν από τρία χρόνια, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες:

«Ως γυναίκα, από το Μπρουνέι, πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα. Δείχνει, ειδικά στην νεότερη γενιά των γυναικών, πως οτιδήποτε και να ονειρεύονται μπορούν να το πετύχουν».

Η απαγόρευση της οδήγησης στην Σαουδική Αραβία δεν επιβάλλεται με κάποιον νόμο, αλλά με οδηγία των συντηρητικών Μουσουλμάνων κληρικών της χώρας.

Ως «απάντηση» το Σουλτανάτο του Μπρουνέι, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσλάβει ακόμα περισσότερες γυναίκες ως πιλότους στο επόμενο διάστημα.