Σήμερα στο Κογκρέσο το σχέδιο Ομπάμα για κλείσιμο της φυλακής στο Γκουαντάναμο

Το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο της φυλακής στην αμερικανική ναυτική βάση του Κόλπου του Γκουαντάναμο αναμένεται να υποβάλει σήμερα το Κογκρέσο. Το εν λόγω σχέδιο ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από τους κοινοβουλευτικούς που αντιτίθεται σ’ αυτό. Ο Μπαράκ Ομπάμα, η δέσμευση του οποίου να κλείσει η φυλακή χρονολογείται ήδη από την έναρξη της προεδρίας του, το 2009, θέλει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του αυτή πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει την προθεσμία, η οποία λήγει σήμερα, για την υποβολή στο Κογκρέσο του σχεδίου για το κλείσιμο της φυλακής, όπου κρατούνται σήμερα 91 πρόσωπα. “Αντιλαμβανόμαστε ότι η καταληκτική προθεσμία είναι αύριο (σ.σ. σήμερα Τρίτη) και σκοπεύουμε να την τηρήσουμε”, ανέφερε χθες ο κ. Ντέιβις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και πρόσθεσε ότι “εργαζόμαστε σ’ αυτό και σκοπεύουμε να το υποβάλουμε σύντομα”.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το σχέδιο προβλέπει τη μεταγωγή στις πατρίδες τους ή τρίτες χώρες των προσώπων για τα οποία έχει εγκριθεί αυτό και τη μεταφορά των υπολοίπων στο αμερικανικό έδαφος, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Το σωφρονιστικό κατάστημα, το οποίο άνοιξε τον Ιανουάριο 2002 με διαταγή του πρώην προέδρου Τζορτζ  Μπους, έγινε πολύ γρήγορα στόχος σφοδρών επικρίσεων από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξένες κυβερνήσεις και άλλους. Στο αποκορύφωμα της δραστηριότητας το 2003, κρατούνταν εκεί 680 άτομα.