Κίνα- Ελλάδα: μαζί για την Παιδεία και την Υγεία

Σε Παιδεία και Υγεία στοχεύουν οι δύο Χώρες, μετά τις δεσμεύσεις τους για συνεργασία.

Την επέκταση της Μορφωτικής Συμφωνίας Ελλάδας- Κίνας για τα έτη 2015-2018 επιδίωξε εχθές ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήγαγε με τον Κινέζο ομόλογό του Yuan Guiren. Αμφότερες και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της λειτουργίας τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Ο υπουργός Παιδείας, ζήτησε την υποστήριξη της Κίνας για την πραγματοποίηση της λειτουργίας του τμήματος. Στο μεταξύ, δήλωσε πως η Ελλάδα συμφωνεί με την αύξηση του αριθμού των υποτροφιών προς Κινέζους φοιτητές. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο, σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus στις δύο Χώρες.

Ο κ. Λοβέρδος, έκανε επίσης λόγο για το ψηφιακό έργο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και τις δυνατότητες συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια της Κίνας, που στοχεύουν στην προώθηση της μελέτης της Ελληνικής γλώσσας στην Κίνα.

Εκτός από την Παιδεία οι δύο Χώρες υπέγραψαν το Σύμφωνο  πρόθεσης συνεργασίας σε τομείς όπως ο Τουρισμός Υγείας, η εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας. Ομάδα κοινής εργασίας θα συντονίζει για 30 μέρες τον εντοπισμό των λεπτομερειών του πλαισίου συνεργασίας.

Σύμφωνο συνεργασίας για τα γενόσημα φάρμακα υπέγραψαν οι αρμόδιοι Υπουργοί Υγείας των δύο χωρών, Μάκης Βορίδης και Li Bin.

Η συνάντηση των δύο Υπουργών έγινε με αφορμή τις εργασίες του Συνεδρίου Υψηλού Επιπέδου «World Family Plus 10» στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.  Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο κ.Βορίδης  έκανε γνωστό το πλαίσιο των επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στον κλάδο της Υγείας.