Καρκίνος Μαστού: Είκοσι χρόνια ζωής δίνει η έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της νόσου δίνει τουλάχιστον 20 χρόνια ζωής στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, όπως ο Αμερικανοσουηδός καθηγητής ακτινολογίας LaszloTabar, στα Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα που οργάνωσε στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας. Όπως ανέφερε, όταν ο καρκίνος του μαστού εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, δηλαδή σε όγκο με μέγεθος κάτω από ένα εκατοστό, τότε η 20ετής επιβίωση των γυναικών φθάνει το 98%.

Επίσης, όπως δήλωσε ο Δρ Tabar οι γυναίκες αυτές μπορεί συχνά να μην χρειασθεί να υποβληθούν σε συμπληρωματική ακτινοθεραπεία, ή σε χημειοθεραπεία. Τα παραπάνω συμπεράσματα στηρίζουν ευρήματα του υλικού που ο διάσημος γιατρός έχει συλλέξει εδώ και 35 χρόνια και αφορά χιλιάδες γυναίκες. Οι συμμετέχοντες επίσης ενημερώθηκαν για τη νέα μέθοδο ταξινόμησης του καρκίνου του μαστού που υπέβαλλε στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η κατάταξη αυτή βασίζεται στον τόπο προέλευσης του καρκίνου του μαστού, η οποία ή προέρχεται από τους γαλακτοφόρους πόρους (πορογενές αδενοκαρκίνωμα-DAB), ή από τις κυψελίδες του μαζικού αδένα (κυψελιδικό αδενοκαρκίνωμα-ΑAB). Οι καρκίνοι που προέρχονται από τις κυψελίδες είναι αυτοί που δεν χρειάζονται συμπληρωματική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, εφόσον είναι κάτω από 1 εκατοστό.

Πηγή: www.naftemporiki.gr