«Για να εξαλειφθεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο πρέπει να επιλυθεί η κρίση στη Συρία χωρίς τον Άσαντ»

Αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία δεν μπορούν να εξαλειφθούν οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για να γίνει αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος. Μιλώντας στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Μανίλα ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι «μια τέτοια λύση δεν είναι δυνατή αν ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ παραμείνει στην εξουσία».

Παράλληλα ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση κατά την οποία θα μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, με τον Άσαντ να παραμένει στην εξουσία» και απέρριψε τις προτάσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα μπορούσε να μετάσχει σε μελλοντικές εκλογές στη Συρία.

Αναφερόμενος στο θέμα του Γκουαντάναμο, ο Μπάρακ Ομπάμα υποστήριξε ότι θα μπορούσε να κλείσει την αμερικανική αυτή φυλακή στην Κούβα εγγυώμενος παράλληλα την ασφάλεια των Αμερικανών, αλλά, όπως αναγνώρισε, θα αντιμετωπίσει πιθανώς σκληρή αντίσταση από το Κογκρέσο. Καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα υποστήριξε την θέση του λέγοντας ότι η φυλακή αυτή έχει μετατραπεί σε εργαλείο στρατολόγησης για οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι.