Το νέο παλάτι που επιθυμεί ο Ερντογάν...

Μετά το Ak Saray (Λευκό Παλάτι ) στην Άγκυρα της απόλυτης χλιδής και για το οποίο είχε δεχθεί σωρεία επικρίσεων από την αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσδοκά να προσθέσει ένα ακόμη μεγαλοπρεπές κτίριο στις υπηρεσίες του, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Και ως… «Σουλτάνος» θέλει ανάκτορο: Το Γιλντίζ.

Το Ανάκτορο Γιλντίζ είναι ένα ιστορικό οθωμανικό παλάτι στην περιοχή του Μπεσίκτας, το οποίο χτίστηκε στις όχθες του Βοσπόρου από τον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίντ ΙΙ ως κεντρική διοίκηση. Τότε ήταν γνωστό με το όνομα Σαράι Χουμαγιούν (Κεντρικό Παλάτι).

Το ανάκτορο χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον Σουλτάνο Βαχντετίν – τον τελευταίο σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – από το 1918 έως το 1922. Οι κήποι του Ανακτόρου, που έχουν θέα στον Βόσπορο, είναι επίσης ένα δημοφιλές δημόσιο πάρκο για τους κατοίκους της Πόλης.

Η πλευρά Büyük Mabeyn του ανακτόρου ανακαινίστηκε προσφάτως και θα χρησιμοποιηθεί για τις υπηρεσίες του τούρκου προέδρου, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haberturk. Εκεί υποδέχθηκε και κάθισε στους χρυσοποίκιλτους θρόνους τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τώρα θα χρησιμοποιηθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανακαίνιση όλων των κτιρίων στο συγκρότημα, ενώ πρόσθεσε ότι το Yıldız Palace θα αλλάξει και όνομα: Θα λέγεται Προεδρικό Συγκρότημα της Κωνσταντινούπολης. Το νεόδμητο προεδρικό παλάτι της Άγκυρας ονομάστηκε από τον Ερντογάν «Προεδρικό Συγκρότημα», τονίζοντας ότι το μεγάλο οικοδομικό σύμπλεγμα θα εξυπηρετεί τους πολίτες, αλλά θα είναι και ανοιχτό για τους επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι το παλάτι το 1946 λειτουργούσε ως στρατιωτική ακαδημία, ενώ το 1978 πέρασε στην δικαιοδοσία του Υπ. Πολιτισμού. Από το 1993 λειτουργεί ως μουσείο.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πάντως «προβλέπουν» νέο γύρο αντιδράσεων και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις αντίστοιχες με το Λευκό Παλάτι των 40.000 τετραγωνικών και των 1.000 δωματίων!

1

2

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Πηγή: newsonly