Νέο «προαπαιτούμενο» από Σόιμπλε: Το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Συνεπής στην γνωστή τακτική του ν’ αυξάνει διαρκώς τις απαιτήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, ένα νέο «προαπαιτούμενο» για να θεωρηθεί ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και το πρόγραμμα προχωρά. Όπως σημείωσε είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις  για την δομή του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, μία κίνηση την οποία συνέδεσε, μάλιστα, άμεσα με τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ανέφερε, όπως σημειώνει η Δ. Καδδά στο capital.gr,  ότι «η Ελλάδα συμφώνησε τον Ιούλιο να δημιουργήσει ένα ταμείο για να εισπράξει τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και έπρεπε να παράσχει ένα περίγραμμα του ταμείου μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό δεν έχει συμβεί, αλλά πρέπει να γίνει επειδή η βελτίωση της διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα αυτού». Έκανε σαφές ότι το θέμα του ταμείου είναι «άλλη μία ξεκάθαρη προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ το νέο αυτό μέτωπο που αποκαλύφθηκε από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ προστίθεται στις «εκκρεμότητες» των πλειστηριασμών, των 100 δόσεων και των υπολοίπων ανοικτών θεμάτων. Μάλιστα ακριβώς αυτές οι πιέσεις φέρεται να ήταν και το αντικείμενο  της  κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν σύμφωνα με πληροφορίες πριν από την σύνοδο του Eurogroup o ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν ο οποίος μέχρι στιγμής έχει  επιδείξει την πλέον θετική στάση για το Ελληνικό Ζήτημα λειτουργώντας ως το “αντίβαρο” του γερμανικού μετώπου.

Πριν τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ,  όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της Δ. Καδδά στο capital.gr, ο  κ. Σαπέν είχε τοποθετηθεί υπέρ  της επίτευξης πολιτικής συμφωνίας σήμερα, ώστε  να επιτραπεί «η  ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η καταβολή των κεφαλαίων στην Ελλάδα».

Μάλιστα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ άφησε και υπονοούμενα.  «Είναι κάπως περίεργο που ζητάμε συνέχεια περισσότερα από την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, μία ρήση που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από την δήλωση του Β. Σόιμπλε περί του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων που δεν περιλαμβάνεται στο πρώτο «σετ» με προαπαιτούμενα αλλά στις εκκρεμότητες του μνημονίου για τον Μήνα Οκτώβριο (και πιθανές υποψήφιες για το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμη κλειδώσει).