Sunny Ways

“Sunny ways, my friends, sunny ways, this is what positive politics can do.”

Συντριπτική νίκη των Φιλελεύθερων του  στις εθνικές εκλογές στον Καναδά. Έχοντας εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο 43χρονος ηγέτης του κόμματος οδεύει προς την πρωθυπουργία 47 χρόνια μετά την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου από τον πατέρα του, Pierre Trudeau, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός για 15 χρόνια συνολικά, από το 1968 μέχρι το 1979 και από το 1980 μέχρι το 1984.

Με ενδιαφέρον (αλλά και κάποια καχυποψία σε σημεία) διάβασα το προφίλ αυτό από το 2002, το οποίο είχε γραφτεί για τον 30χρονο τότε Trudeau και στο οποίο προεξοφλείτo με μεγάλη βεβαιότητα η ενασχόλησή του με την πολιτική.

Ηττημένοι των εκλογών -των οποίων προηγήθηκε προεκλογική περίοδος διάρκειας 78 ημερών- είναι οι Συντηρητικοί, μετά από εννέα χρόνια στην εξουσία (με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Stephen Harper να παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος), αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες του ΝPD οι οποίοι αναδεικνύονται τρίτη δύναμη από δεύτερη στο νέο κοινοβούλιο.

Η νίκη του Trudeau αναμένεται να σηματοδοτήσει αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του Καναδά σε θέματα κλιματικής αλλαγής, με αναλυτές να εκτιμούν ότι θα συντελέσει θετικά στην επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι το Δεκέμβριο.