Διεθνής καταδίκη για το μακελειό στην Άγκυρα

Να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στους «τρομοκράτες» κάλεσε τους Τούρκους πολίτες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προσέθεσε την φωνή της σε πλήθος ηγεσιών και οργανισμών ανά τον κόσμο για την αιματηρή επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας την ώρα φιλειρηνικής διαδήλωσης η οποία έχει στοιχίσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή σε 86 ανθρώπους ενώ άλλοι 186 έχουν τραυματιστεί.

«Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές» ανέφερε η κ. Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, καταδίκασε επίσης την «τρομοκρατική επίθεση». «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη», τόνισε.

Για «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Ήταν επίθεση κατά των «πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις περί τρομοκρατικών χτυπημάτων, πρόκειται για να μία ιδιαιτέρα άνανδρη ενέργεια, που στόχευε να πλήξει άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη» επισήμανε η κ. Μέρκελ σε ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η τουρκική κυβέρνηση και το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας» θα απαντήσουν με αποφασιστικό και δημοκρατικό τρόπο στην τρομοκρατία.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε «μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών» υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν «ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές».

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «φρικτή τρομοκρατική» επίθεση στην Τουρκία, όπου τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν, καταγγέλλοντας τη «διαστροφή» των δραστών.

«Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε πριν από μια συγκέντρωση για την ειρήνη υπογραμμίζει τη διαστροφή εκείνων που είναι υπεύθυνοι και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε επίσης τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού καθώς μαζί αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Οι φρικτές αυτές επιθέσεις, αντί να αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας» επισήμανε η αμερικανική κυβέρνηση.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο Πρόεδρος Πούτιν «εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων» των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα μια αντιπολεμική διαδήλωση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δράστες αυτού του κυνικού εγκλήματος θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί στενά με τις τουρκικές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής απειλής», προστίθεται στην ανακοίνωση.