Θρήνος και οργή κατά Ερντογάν και ΑΚΡ - Τριήμερο πένθος, αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί

Τριήμερο πένθος κήρυξε η τουρκική ηγεσία ενώ ο κατάλογος των νεκρών από την επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας κατά συγκέντρωσης συνδικάτων, αριστερών οργανώσεων και του φιλοκουρδικού HDP ανεβαίνει πλησιάζοντας τους 100. Η επιλογή της κυβέρνησης Νταβούτογλου να περιγράψει ως πιθανούς δράστες του μακελειού το (κουρδικό) ΡΚΚ, την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C μαζί με τους ακραίους ισλαμιστές του ISIS έριξε περισσότερο «λάδι στη φωτιά» της οργής που κατακλύζει τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων με χιλιάδες διαδηλωτές να στρέφονται ανοιχτά κατά του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Ήδη, από το απόγευμα του Σαββάτου, η ατμόσφαιρα ήταν «πολεμική» σε σειρά πόλεων και σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, που τουλάχιστον σε μία περίπτωση στην Κωνσταντινούπολη δεν φαίνεται να δίστασαν να πυροβολήσουν στον αέρα για να απομακρύνουν το οργισμένο πλήθος. Στην Κωνσταντινούπολη μέγα πλήθος προσπαθούσε από διαφορές σημεία να προσεγγίσει την πλατεία Ταξίμ ενώ τα συνθήματα «Ερντογάν παραιτήσου» και «Δολοφόνε AKP» (το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) συντάραζαν τον αέρα. Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με την υποστήριξη δύο οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, παρακολουθούν τους διαδηλωτές.

Τουρκία_έκρηξη

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 97, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας μιλούσε νωρίτερα για 96 νεκρούς. Επισήμως, ο απολογισμός παραμένει στους 86 νεκρούς. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως δύο βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν τη διπλή επίθεση. Οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν στόχο την τουρκική ενότητα, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία, δήλωσε. Προχώρησε, όμως, περαιτέρω «δείχνοντας» ως υπόπτους το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και τους μαχητές του ΡΚΚ και τη ριζοσπαστική οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), υπονοώντας ότι στόχευσαν «αδελφικούς» σε αυτούς ιδεολογικά διαδηλωτές για να «διαρρήξουν την ενότητα» της Τουρκίας. Επεσήμανε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

«Η επίθεση αυτή δεν είχε στόχο μια συγκεκριμένη ομάδα. Πρόκειται για μία επίθεση σε ολόκληρο το έθνος και στην ενότητά μας. Η Τουρκία είναι μία χώρα που έχει καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή» τόνισε. Και επεσήμανε ότι οι έρευνες συνεχίζονται. «Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές (…) μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας». «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα άλλος ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος που παραδέχτηκε ότι υπήρχαν ελλειπή μέτρα ασφαλείας στο χώρο της συγκέντρωσης.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση.

τουρκία-έκρηξη1

Από τη μερικά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Παράλληλα κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδιζαν την έλευση ασθενοφόρων στο σημείο της τραγωδίας, προκειμένου να ανεβεί ο αριθμός των θυμάτων.

«Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του. «Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο», σχολίασε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Την ίδια στιγμή, το PKK έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση.