Συμβούλιο Ασφάλειας ΟΗΕ: Μόνιμη θέση θέλει η Γερμανία

Ολοκληρώνονται σε λίγη ώρα οι εργασίες της Διάσκεψης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή και των 193 χωρών – μελών του διεθνούς οργανισμού. Προηγήθηκε η υπογραφή ατζέντας με συνολικά 19 μέτρα και 169 στόχους για την καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας, της πείνας και της εξαθλίωσης, της κλιματικής αλλαγής και για τη δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης σε όλους με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Μιλώντας στην Oλομέλεια του σώματος, η Καγκελάριος Μέρκελ εξήγγειλε ότι η χώρα της θα ακολουθήσει αυτούς τους στόχους από τη πρώτη γραμμή του πυρός και καταχειροκροτήθηκε όταν ανακοίνωσε ότι το 0,7% του γερμανικού ΑΕΠ θα δοθεί για αναπτυξιακή βοήθεια. Η Γερμανίδα Καγκελάριος προσπάθησε να ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να δώσουν μάχη για ένα έναν κόσμο χωρίς εξαθλίωση λέγοντας «ότι έχουμε διανύσει ήδη τη μισή διαδρομή, καταφέραμε να μειώσουμε στο μισό την απόλυτη φτώχεια κι αυτό μας δίνει αφορμή για να ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε και την επόμενη φάση».

Στο περιθώριο των εργασιών, η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε την ευκαιρία να κάνει συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, κατά τις οποίες υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. «Για να επιλύσουμε τα προβλήματα ενώπιον των οποίων ευρισκόμαστε, χρειαζόμαστε νέες μεθόδους εργασίας. Σε αυτές ανήκουν και η μεταρρύθμιση του Συμβ. Ασφαλείας, έτσι ώστε να αντανακλά καλύτερα από ότι συμβαίνει σήμερα τους παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων», υπογράμμισε η Καγκελάριος υπενθυμίζοντας ένα πάγιο αίτημα της γερμανικής εξωτερική πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Πηγή: DW