Φρ. Μογκερίνι: Η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της για το προσφυγικό

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η Ε.Ε. το προσφυγικό κινδυνεύει να την κάνει να χάσει την αξιοπιστία της, προειδοποιεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η κ. Μογκερίνι εξήγησε ότι “πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να κάνουμε στο εσωτερικό των συνόρων μας αυτό που ζητάμε (σ.σ. να γίνει) εκτός των συνόρων μας. Προσπαθούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως αυτό δεν λειτουργεί αν δεν το κάνουμε κι εμείς στο σπίτι μας, αν δεν δείχνουμε σεβασμό στις μειονότητες, ξεκινώντας από τους μουσουλμάνους” και εκτίμησε ότι ο τρόπος που ήδη διαχειρίζεται τη μεταναστευτική κρίση η Ε.Ε. βλάπτει την εξωτερική της πολιτική ενώ οι εσωτερικές διαφωνίες γίνονται αντιληπτές σε όλο τον κόσμο. “Αυτό αποδυναμώνει πολύ την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό”, επισήμανε η κ. Μογκερίνι.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα χάσει “την επιρροή της αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ευθύνη μας”. Εξάλλου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκτίμησε ότι και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. βλάπτουν την εικόνα της. “Δεν οδηγούν πουθενά. Τα λόγια που ακούγονται τώρα και οι φράχτες που υψώνονται παραμένουν, τουλάχιστον στη μνήμη”, είπε με νόημα.

Παρόλα αυτά, η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε “κάνουμε ήδη πάρα πολλά. Αν αποσύρουμε τα χρήματά μας τότε δεν θα υπάρχουν μηχανισμοί βοήθειας των προσφύγων, υπηρεσίες του ΟΗΕ και συνεργασία για την ανάπτυξη. Τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα για τις ειρηνευτικές αποστολές στην Αφρική”.