Δράμα χωρίς τέλος: Η θάλασσα ξέβρασε 4χρονο κοριτσάκι στα τουρκικά παράλια

Μια νέα τραγωδία γράφτηκε στα τουρκικά παράλια τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν το άψυχο κορμάκι ενός τετράχρονου κοριτσιού ξεβράστηκε σε ακτή της περιοχής του Τσεσμέ στην  επαρχία της Σμύρνης.

Το κοριτσάκι επέβαινε μαζί με άλλους 14 Σύρους σε σκάφος που απέπλευσε από την Τουρκία με προορισμό τη Χίο. Το σκάφος βυθίστηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και οι Τούρκοι λιμενοφύλακες κατάφεραν να σώσουν τους υπόλοιπους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 8 παιδιά, αλλά δυστυχώς όχι την 4χρονη, της οποίας η ταυτότητα δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί καθώς συνεχίζονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης των διασωθέντων.

Το νέο δράμα στο Αιγαίο σημειώνεται δύο περίπου εβδομάδες μετά τον πνιγμό του μικρού Αϊλάν, του αδελφού του και της μητέρας του, σε αντίστοιχο ναυάγιο, η εικόνα του οποίου στην αμμουδιά έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας ένα πρώτο ισχυρό σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη όσον αφορά στην καθημερινότητα των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να φτάσουν σε έναν τόπο βιώσιμο.

Σημειώνεται, επίσης, λίγες ώρες μετά την μακάβρια διαδικασία της αναγνώρισης των σορών από το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, την περασμένη Κυριακή. Επιζώντες αλλά και συγγενείς από το εξωτερικό έφτασαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για την τελευταία πράξη. Αναγνωρίστηκαν 28 σοροί αλλά έξι ακόμη, ενός άνδρα, μίας γυναίκας και τεσσάρων μικρών παιδιών, δεν αναγνωρίστηκαν και παραμένουν στα αζήτητα. Επίσης, συγγενείς αγνοουμένων που έσπευσαν στην Ρόδο από το εξωτερικό δεν αναγνώρισαν τους ανθρώπους τους μεταξύ των νεκρών με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το μαρτύριό τους.

Εδώ και πολλούς μήνες, όλο και περισσότεροι μετανάστες, κυρίως Σύροι, επιχειρούν να διαπλεύσουν μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες το Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια για να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό Νουμάν Κουρτουλμούς, 274 πρόσφυγες έχουν πνιγεί από τις αρχές του έτους ανοικτά της Τουρκίας και περισσότεροι από 53.200 άλλοι διασώθηκαν από τη ακτοφυλακή. Συνολικά υπενθυμίζεται ότι στην Μεσόγειο από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους 2.600 άνθρωποι.

Ο Κουρτουλμούς πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει δεχθεί 2,2 εκατομμύρια Σύρους από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους το 2011 και έχει δαπανήσει περίπου 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια (6,6 δισεκατομμύρια ευρώ) προς όφελός τους.

Εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, εξακολουθούν να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανδριανούπολης (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με την ελπίδα να φθάσουν οδικώς στην Ελλάδα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι τουρκικές αρχές, όμως, τούς απαγορεύουν την πρόσβαση στα σύνορα, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων.

Πηγή: Anadolu, Hurriyet