Κάμερον: Δύο Βρετανοί του ISIS νεκροί σε επίθεση - 22.000 Σύροι πρόσφυγες στη Βρετανία μέχρι το 2020

Η Βρετανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί άλλους 20.000 σύρους πρόσφυγες μέχρι το 2020, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπογραμμίζοντας την ηθική υποχρέωση της χώρας του να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης. Διευκρίνισε ότι οι πρόσφυγες θα προέρχονται από υπάρχοντες καταυλισμούς, ενώ υπενθύμισε ότι η Βρετανία έχει ήδη δεχθεί 5.000 ανθρώπους από τη Συρία.

Στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι η Αστυνομία σταμάτησε τουλάχιστον έξι τρομοκρατικές απειλές τους τελευταίους 12 μήνες. Αναφέρθηκε και στην πρώτη επίθεση βρετανικού μη επανδρωμένου στη Συρία κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο ισλαμιστές με βρετανικό διαβατήριο.

«Η επίθεση ήταν απολύτως νόμιμη» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι επρόκειτο για πράξη αυτοάμυνας καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην χώρα.

«Υπήρχε ένας τρομοκράτης ο οποίος σχεδίαζε να πραγματοποιήσει φόνο στους δρόμους της χώρας μας και κανένα άλλο μέσο [δεν υπήρχε] για να τον σταματήσουμε» ανέφερε ο Κάμερον. «Προχωρήσαμε σε αυτή την ενέργεια γιατί δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική» σημείωσε.

Στον Ρέαντ Καν, τον Βρετανό-στόχο της αεροπορικής επίθεσης, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών είχε παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία τον περασμένο χρόνο, έπειτα από αναφορές που τον ήθελαν εμπλεκόμενο σε δραστηριότητες σχετικά με τρομοκρατία στην Συρία. «Υπήρχαν ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα εν λόγω άτομα σχεδίαζαν και προγραμμάτιζαν ένοπλες επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Κάμερον. «Αποτελούσαν μέρος μιας σειράς από πραγματικές απόπειρες επιθέσεων στην Βρετανία και τους συμμάχους μας που απετράπησαν» ανέφερε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η αεροπορική επίθεση ήταν «εντελώς νομότυπη» και αυτή ήταν η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της που η Βρετανία χρησιμοποίησε ένα στρατιωτικό μέσο για να διεξάγει μια τέτοια ενέργεια σε χώρα με την οποία δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Οι αστυνομικές μας δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν τουλάχιστον έξι διαφορετικές απόπειρες επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο τους τελευταίους 12 μήνες» δήλωσε ο Κάμερον, ενώ υπογράμμισε πως το 2014 οι επιθέσεις σε όλο τον κόσμο που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος ήταν 15, ενώ αυτό τον χρόνο ήδη έχουν φτάσει τις 150, γεγονός που αποδεικνύει «την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους», όπως σχολίασε.

«Η κυβέρνηση θα επιστρέψει στην Βουλή των Κοινοτήτων για ξεχωριστή ψηφοφορία εάν προτείνουμε κοινές συμμαχικές αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία» δήλωσε ο Κάμερον, τονίζοντας πως «είναι σημαντική υπόθεση για την Βρετανία η συμμετοχή της στις αεροπορικές επιθέσεις με στόχο το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, όπως και στο Ιράκ».

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό «η απειλητική εικόνα που αντιμετωπίζει η Βρετανία σχετικά με την ισλαμιστική εξτρεμιστική βία είναι σήμερα πιο οξεία σήμερα, από όσο ήταν ποτέ».