Ουκρανία: Η διπλωματία "ξορκίζει" τα, ασίγαστα, όπλα...

Τη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ για τη λήξη του ουκρανικού εμφυλίου και την επίλυση της κρίσης με διπλωματικά μέσα επαναβεβαίωσαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη χθεσινή, κοινή τους συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Π. Ποροσένκο.

Η συνάντηση έγινε χωρίς να προσκληθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν (σσ. Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία συγκροτούν τις εγγυήτριες δυνάμεις των συνομιλιών μεταξύ του Κιέβου και των εξεγερμένων ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μίνσκ) με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να καλεί την Άγκελα Μέρκελ να ασκήσει πιέσεις στον Ποροσένκο να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Μινσκ. Προειδοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Interfax, ότι η ρόλος της Γερμανίας και της Γαλλίας ως διαμεσολαβητών τίθεται σε κίνδυνο.

Πάντως, έπειτα από τη συνάντηση το βράδυ στο Βερολίνο, η καγκελάριος επεσήμανε ότι τα συμφωνημένα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν: Η εκεχειρία συνεχώς παραβιάζεται, η Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν μπορεί να δράσει ελεύθερα και τα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη παρενοχλούνται.

Η ίδια τόνισε «ότι θα υπάρξουν ισότιμες επαφές και με το Ρώσο Πρόεδρο» και δεν απέκλεισε «ότι θα ξανασυναντηθούν και οι τέσσερις». Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως όσα συμφωνήθηκαν στο Μινσκ δεν έγιναν σεβαστά. Η Συμφωνία του Μινσκ όμως αποτελεί το θεμέλιο για την ειρηνευτική διαδικασία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ποροσένκο από την πλευρά του ανέφερε πως η συμφωνία αποτελεί «ένα γενικό εργαλείο» επισημαίνοντας ότι «αυτό σημαίνει άμεση κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των βαρέων όπλων και απρόσκοπτη εργασία των ειδικών του ΟΑΣΕ».

Η πολιτική διαδικασία για τη μεταρρύθμιση της Συμφωνίας του Μινσκ θα συνεχιστεί. Ο Ολάντ επαίνεσε τις προσπάθειες του Κιέβου και ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ποροσένκο σε συνομιλία τους, δήλωσε ότι θα αναθερμάνει τη γερμανική υποστήριξη στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Θετική ανταπόκριση είχε στις αρχές της αυτοαπακαλούμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ” η εμπιστοσύνη των Μέρκελ και Ολάντ στη Συμφωνία του Μινσκ.

“Το ότι Μέρκελ και Ολάντ χαρακτήρισαν ως βάση τη συμφωνία του Μινσκ αποτελεί βασικό μήνυμα, αλλά βασικότερο είναι να καταφέρουν το Κίεβο να εφαρμόσει το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία” δήλωσε ο εκπρόσωπος της “ΛΔ Ντονιέτσκ” στυις συνομιλίες, Ντενίς Πουσίλιν.

Πάντως, τα στρατιωτικά επιτελεία των εξεγερθέντων ανατολικών περιοχών καταγγέλουν ότι το Κίεβο έχει παραβιάσει τουλάχιστον 200 φορές τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατά την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζοντας να βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: RIA-NOVOSTI, DW