Η ακτινογραφία των τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ

Παρότι οι Αρχές της Νιγηρίας είχαν ανακοινώσει ότι «επετεύχθη εκεχειρία» η οργάνωση το διέψευσε και κλιμακώνει τις επιθέσεις της

Η Μπόκο Χαράμ είναι μια εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση υπεύθυνη για χιλιάδες σφαγές πολιτών και την απαγωγή περισσοτέρων από 500 γυναικών και κοριτσιών στη διάρκεια της πενταετούς δράσης της στη Νιγηρία. Οταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ντυμένος σαν μαθητής εισέβαλε σε λύκειο στη Βόρεια Νιγηρία την περασμένη Δευτέρα και πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε στο σακίδιό του, σκοτώνοντας περίπου 50 μαθητές και καθηγητές, οι υποψίες αμέσως έπεσαν στην Μπόκο Χαράμ, που είχε πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις σε αυτή την περιοχή.
Η οργάνωση είχε κλιμακώσει τις επιθέσεις της από τότε που οι Αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν ότι «επετεύχθη εκεχειρία» – αργότερα η οργάνωση το διέψευσε – και πιθανώς διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωση περισσοτέρων από 250 μαθητριών που είχαν απαχθεί τον περασμένο Απρίλιο.
Στην πραγματικότητα, ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, είπε σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν υπήρξε ανακωχή και ότι τα κορίτσια που απήγαγε η οργάνωση δεν θα επιστρέφονταν. «Ολα τους ασπάστηκαν το Ισλάμ και τώρα είναι παντρεμένα» είπε. «Όποιος είπε ότι υπάρχουν σχέδια για την απελευθέρωση των κοριτσιών, ονειρεύεται».
Πώς είναι οργανωμένη, πώς δρα και τι επιδιώκει η Μπόκο Χαράμ;
Οι θανάσιμες επιθέσεις και οι απαγωγές είναι χαρακτηριστικά της εξτρεμιστικής οργάνωσης, που έχει περίπου 9.000 ένοπλους σουνίτες μαχητές, τρομοκρατεί τον τοπικό πληθυσμό, ιδίως τους χριστιανούς, και δεν διστάζει να εμπλακεί ακόμη και σε μάχες με τον νιγηριανό στρατό.
Στοχεύει στην αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησης και κατόπιν στην ίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου στη θέση της. Την ημέρα που ακολούθησε την ανακοίνωση της συμφωνίας για εκεχειρία τον περασμένο Οκτώβριο, τουλάχιστον 60 νεαρές γυναίκες φέρεται να απήχθησαν από μαχητές στην Πολιτεία Ανταμάουα, νότια του προπυργίου της Μπόκο Χαράμ, κοντά στο Μαϊντουγκούρι. Πολλαπλές επιθέσεις ακολούθησαν τις οποίες οι Αρχές απέδωσαν στην Μπόκο Χαράμ. Γενικά οι επίσημες ανακοινώσεις αντιμετωπίζονται με δυσπιστία στη Νιγηρία, καθώς η κυβέρνηση συνεχώς και με μεγαλοστομίες υπόσχεται «ριζική λύση» στο πρόβλημα της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=650410