Ανελέητο τουρκικό σφυροκόπημα κατά του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ - Νεκροί άμαχοι

Κατακραυγή, εντός και εκτός Τουρκίας, έχει προκαλέσει ο βομβαρδισμός Κούρδων αμάχων, μεταξύ αυτών γυναικοπαίδων και ηλικιωμένων, στο χωριό Ζαργκαλα, στις παρυφές της οροσειράς Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται βάσεις του PKΚ από τουρκικά μαχητικά.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκας, ενώ άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν οργή και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώθηκε ν’ ανακοινώσει ότι θα διερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έστω και για τα «μάτια του κόσμου». Γιατί ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι «είναι γνωστό» ότι στο «τρομοκρατικό στρατόπεδο» που έγιναν οι επίμαχοι βομβαρδισμοί «δεν υπήρχαν άμαχοι», αλλά αντίθετα ήταν παρόντα ανώτερα στελέχη του PKK.

Η Άγκυρα επισημαίνει επίσης πως η επιλογή των στόχων πριν τις αεροπορικές επιδρομές γίνεται αφού έχει κριθεί «με βεβαιότητα» ότι δεν υπάρχουν άμαχοι στην περιοχή. Και ταυτόχρονα, καταγγέλλει το ΡΚΚ ότι χρησιμοποιεί «αμάχους ως ασπίδες» κάτι που σημαίνει ότι αν ισχύει αυτό, τότε προφανώς τα τουρκικά μαχητικά «χτυπάνε» αμάχους.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε γνωστό ότι η έρευνα θα γίνει σε συνεργασία με την αυτόνομη κουρδική ηγεσία του βορείου Ιράκ, υπό τον Μπαρζανί ο οποίος έχει καλές σχέσεις, ιδιαίτερα επωφελείς οικονομικά, με την Άγκυρα. Μάλιστα, ο Μπαρζανί αν και έσπευσε να καταδικάσει τον βομβαρδισμό και κάλεσε την Τουρκία «να μην ξαναχτυπήσει αμάχους», ταυτόχρονα ζήτησε από τους αντάρτες του ΡΚΚ να αποχωρήσουν από τα εδάφη του κουρδικού βορείου Ιράκ για να «συμβάλλουν στην προστασία αμάχων» από τις τουρκικές επιδρομές!

Συνολικά, από τις αρχές της εβδομάδας οπότε ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση, με πρόσχημα τους ακραίους ισλαμιστές του ISIS, κατά των Κούρδων, κυρίως του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ αλλά και του «αδελφού» κόμματός του YPG στη βόρεια Συρία, έχουν σκοτωθεί 260 μαχητές του ΡΚΚ, άγνωστος αριθμός Σύρων μαχητών και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες.  Το YPG το Σάββατο κατηγόρησε την Άγκυρα ότι έχει πλήξει τουλάχιστον τέσσερις φορές θέσεις του στη βόρεια Συρία, τα τελευταία 24ωρα, και κάλεσε τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν συνεργαστεί μαζί του κατά των ακραίων ισλαμιστών του ISIS στη βόρεια Συρία να «πάρουν θέση επ’ αυτού».

Οι Τούρκοι επιτελείς επιμένουν ότι στόχος είναι καταρχήν το ISIS, του οποίου οι θέσεις όμως έχουν πληγεί μόλις 3 φορές με αμφίβολα αποτελέσματα, και μετά το ΡΚΚ ενώ εμφανίζονται να εξαιρούν το YPG.