Τουρκία: Πρώτη εμπλοκή με το ISIS - Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας

Εμπλοκή για πρώτη φορά του τουρκικού στρατού με τους ακραίους ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους σημειώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα μετά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας μετά το θάνατο Τούρκου υπαξιωματικού στην μεθόριο από πυρά προερχόμενα από το συριακό έδαφος σε περιοχή που δρα το Ισλαμικό Κράτος. Ακολούθησε βομβαρδισμός της περιοχής από τουρκικής πλευράς ως αντίποινα ο οποίος κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον ενός μέλους του ISIS, του οποίου επλήγησαν και τρία οχήματα ενώ τουρκικά μαχητικά κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα.

Αργά το βράδυ, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε προηγουμένως κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον υποδιευθυντή της ΜΙΤ και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου. Επιπλέον, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet υποστηρίζει ότι η Άγκυρα, πλέον, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει άδεια στα αμερικανικά αεροσκάφη που επιχειρούν κατά του ISIS να κάνουν χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ και ότι έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών για να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση το σχετικό σχέδιο απόφασης. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικώς τις προσπάθειες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ωστόσο αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το εάν υπήρξε συμφωνία για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ινστιρλίκ.

Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας επιβεβαίωσε το θάνατο ενός υπαξιωματικού και των τραυματισμό άλλων δύο στρατιωτών σε επίθεση πέντε ένοπλων τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους σε συνοριακό στρατιωτικό φυλάκιο στην επαρχία Κιλίς, στα σύνορα με την Συρία. Στρατιώτες μετέφεραν τον νεκρό στο τουρκικό έδαφος μαζί με τον τον εκτοξευτήρα ρουκετών ΑΚ-47 και τα πυρομαχικά που είχε στην κατοχή του, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu -το οποίο δημοσιοποίησε φωτογραφία του νεκρού τζιχαντιστή.

Η  επίθεση κατά του τουρκικού στρατιωτικού φυλακίου στην Κιλίς έρχεται εν μέσω έξαρσης βίας στην Τουρκία μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας με τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους στο Σουρούτς που κόστισε τη ζωή 32 ανθρώπων προκαλώντας τον τραυματισμό άλλων 100. Το αιματοκύλισμα στο Σουρούτς πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από πλευράς Κούρδων και το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία δύο αστυνομικών στο Τσεϊλάνπιναρ την Τετάρτη σημειώνοντας στην ανακοίνωσή του ότι οι δύο αστυνομικοί «συνεργάζονταν» με το ISIS.

Νωρίτερα την Πέμπτη σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση κατά αστυνομικών στο Ντιγιάρμπακιρ. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την κατάσταση.