Lofty Goals

Ο Barack Obama δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που μοιάζει να έχει μεγαλύτερες επιτυχίες στην άσκηση πολιτικής στο λυκόφως της θητείας του. Κόντρα στη λογική ότι το “lame duck” status τους κάνει αναποτελεσματικούς, η ιστορία προσφέρει πολλά παραδείγματα προέδρων που κατάφεραν σημαντικά πράγματα λίγο πριν το τέλος της θητείας τους. Ίσως δε το γεγονός ότι ήταν “απαλλαγμένοι” από το άγχος του  πολιτικού κόστους -δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα για τον αξίωμα το οποίο κατείχαν- να ήταν ο παράγων που τους έλυσε τα χέρια. Ο Ronald Reagan συνέβαλε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Bill Clinton πέτυχε την ένταξη της Κίνας στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (WTO), ενώ ακόμη κι ο εξαιρετικά αντιδημοφιλής στο σημείο εκείνο της θητείας του George W. Bush ξεκίνησε το περίφημο “surge” στο Ιράκ το οποίο είχε αρχικά θεωρηθεί πετυχημένο.

Ο Obama από την πλευρά του, ο οποίος εξελέγη συνοδευόμενος από τεράστιες προσδοκίες τις οποίες κατά πολλούς δεν κατάφερε να ικανοποιήσει κατά την πρώτη του τετραετία, διανύει μια εξαιρετικά παραγωγική φάση. Το τελευταίο μόνο δεκαήμερο είχαμε τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, την επίσημη επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Κούβας και την ανάδειξη του θέματος της δυσανάλογης αντιμετώπισης αφροαμερικανών κρατούμενων στις αμερικάνικες φυλακές. Η τελευταία φιλόδοξη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση Obama βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εκπόνησης σχεδίου με στόχο να κλείσει τις φυλακές του Guantanamo μια και καλή, μια προεκλογική δέσμευση του Obama που παραμένει ανεκπλήρωτη.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, η καθυστέρηση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο Κογκρέσο, το οποίο απαγόρευσε τη μετακίνηση των κρατούμενων σε φυλακές στην Αμερική, ενώ έθεσε περιορισμούς και στη μεταφορά τους σε ξένες χώρες. Έχει πάντως ήδη σημειωθεί κάποια πρόοδος στο μέτωπο αυτό. Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να μειωθούν οι κρατούμενοι σε τέτοιο βαθμό -με επίσπευση των μεταφορών τους σε φυλακές ξένων χωρών- ώστε να μη θεωρείται οικονομικά βιώσιμο το να παραμένει η βάση ανοιχτή.