Γαλλία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που «λύνει τα χέρια» στις μυστικές υπηρεσίες

Εν μέσω του θορύβου για τις παρακολουθήσεις της NSA σε βάρος Γάλλων Προέδρων και τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα για «καινούργια αρχή» στις συμμαχικές σχέσεις, η γαλλική Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία δια ανάτασης της χειρός το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που «λύνει τα χέρια» στις μυστικές υπηρεσίες στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας να προχωρούν σε παρακολουθήσεις και σε άλλα μέτρα, χωρίς σχετικό ένταλμα από τη δικαιοσύνης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αντιρρήσεις και ενστάσεις εκφράστηκαν από όλες τις πτέρυγες της εθνοσυνεύλευσης.

Ο νέος νόμος θα πρέπει να επικυρωθεί και από την κυβέρνηση. Το βράδυ της Τρίτης, η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει πως δεν θα χρειάζονται δικαστικά εντάλματα για να γίνονται τηλεφωνικές υποκλοπές, να τοποθετούνται κρυφά μικρόφωνα, κάμερες ή άλλες συσκευές παρακολούθησης. Οι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας θα μπορούν να διατάσσουν παρακολουθήσεις αφού ζητήσουν τη γνώμη ενός νέου ελεγκτικού σώματος που θα ιδρυθεί.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι υπηρεσίες παρακολούθησης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές κατασκοπείας που αποκαλούνται IMSI Catcher και καταγράφουν κάθε είδους τηλεφώνημα ή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων στο κινητό ή το Διαδίκτυο σε μια περιοχή.