Ενταση στις σχέσεις Σλοβενίας - Κοσόβου λόγω Χαραντινάι

Στη Σλοβενία παραμένει ο πρώην Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνας με σερβικό ένταλμα σύλληψης με βάση το οποίο κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με την “Ναυτεμπορική”, ο Χαραντινάι έχει ήδη προσφύγει κατά του εντάλματος και η δικαστική εξέταση της προσφυγής του, η οποία θα γίνει στο δικαστήριο της πόλης Κράνι, πρέπει να προηγηθεί της εξέτασης του σερβικού αιτήματος για έκδοση του.

Το δικαστήριο του Κράνι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι έχει λάβει «καταγγελία κατά των χειρισμών στη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη σύλληψη πολίτη του Κοσόβου» και σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, έκανε γνωστό ότι ο φάκελος της προσφυγής δεν είναι πλήρης, αμφισβητώντας τη δυνατότητα του κ. Χαραντινάι να ασκήσει το ένδικο μέσο της προσφυγής.

Κατά τη δικαστική διαδικασία, θα εξεταστεί η εγκυρότητα του εντάλματος και στο πλαίσιο αυτό η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μελετά κατά πόσο περιλαμβάνει κατηγορίες που δεν αποδείχθηκαν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), το οποίο δίκασε και απάλλαξε τον κ. Χαραντινάι από κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο το 1989-1999.

Μετά τη σύλληψή του, ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου», ο οποίος έχει διατελέσει διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και Πρωθυπουργός της αποσχισθείσας αυτής αυτόνομης επαρχίας της Σερβίας με κατά πλειοψηφία αλβανικό πληθυσμό, οδηγήθηκε στον ανακριτή και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αφού παρέδωσε το διπλωματικό διαβατήριό του και δεσμεύθηκε να μην εγκαταλείψει τη χώρα, χωρίς άδεια από δικαστήριο.

Η σύλληψη του Χαραντινάι προκάλεσε ένταση στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Σλοβενίας και Κοσόβου, η Βουλή του οποίου, σε έκτακτη συνεδρίασή της, ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει διπλωματική νότα διαμαρτυρίας στη Σλοβενία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς δήλωσε ότι η σύλληψη έγινε με ένταλμα, που «δυστυχώς» είναι ακόμη σε ισχύ στη Σλοβενία, διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί ότι το ζήτημα είναι πολιτικό.