Ισραηλινός στρατός: «Τραγική» σύμπτωση ο θάνατος 4 μικρών παιδιών στην παραλία της Γάζας από επιδρομή

«Κλείνει» η έρευνα για το φρικτό θάνατο τεσσάρων λιλιπούτειων Παλαιστινίων στην παραλία της Γάζας, πέρυσι το καλοκαίρι, από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο πλαίσιο της μεγάλης επίθεσης κατά της Γάζας που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Τα τέσσερα παιδιά, ηλικίας 9 – 11 ετών, έπαιζαν στην παραλία της πόλης της Γάζας κρυφτό, όπου βρίσκονταν εκείνη την ώρα και δεκάδες δημοσιογράφοι, όταν έπεσαν νεκρά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση χωρίς να υπάρχει στην ευρύτερη περίμετρο καμία σύγκρουση ή γεγονός που να δικαιολογεί την επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός, δια μέσου εκπροσώπου του, ανάρτησε την Πέμπτη το βράδυ στο facebook μια περίληψη της έρευνας  που διεξήχθη στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά  «στην τραγική παρουσία» των μικρών παιδιών σε μια ζώνη που είχε χαρακτηριστεί ως «στρατιωτικό σύμπλεγμα της “Χαμάς”». Με βάση το σκεπτικό αυτό, ο «φάκελος της έρευνας» για το συγκεκριμένο δολοφονικό πλήγμα κλείνει οριστικά χωρίς ν’ αποδοθούν ευθύνες σε κανέναν.  Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, επρόκειτο για «λάθος», καθώς η πολεμική αεροπορία άνοιξε πυρ εναντίον των τεσσάρων αγοριών πιστεύοντας ότι πρόκειται για μαχητές της Χαμάς που ετοιμάζονταν να επιτεθούν στις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο ισχυρισμός του ισραηλινού στρατού έχει καταρριφθεί εξαρχής από τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες, μεταξύ των οποίων πολλοί από ξένα πρακτορεία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εκτός από έναν χώρο όπου έδεναν μικρά ψαροκάικα και μια μικρή αποθήκη όπου έβαζαν ψαράδες τα σύνεργά τους δεν υπήρχε τίποτε άλλο στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας.

Εκτός από την έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό έκλεισαν επίσης έρευνες για μια επιδρομή που έγινε στις 21 Ιουλίου σε κατοικημένη συνοικία της Γάζας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, καθώς και για επίθεση στις 29 Ιουλίου στην πόλη Κχαν Γιούνις, εκ των οποία πολλά ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Απεναντίας, ξεκίνησε άλλη ποινική έρευνα για επίθεση σε καφέ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι. Στα τέλη Απριλίου, στρατοδικείο είχε απαγγείλει κατηγορίες κατά τριών στρατιωτών για λεηλασία και πρόκειται για τους πρώτους τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες που διώκονται για πράξεις τους κατά τη διάρκεια της 50ήμερης επίθεσης στη Γάζα πέρυσι το καλοκαίρι.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην περυσινή σύγκρουση σκοτώθηκαν περίπου 2.200 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 1.500 ήταν άμαχοι, ενώ τεράστιες υπήρξαν και οι υλικές ζημιές. Από πλευράς Ισραηλινών, έχασαν τη ζωή τους 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 67 ήταν στρατιώτες.