BBC: Ανησυχία για τις ρωσικές "συμμαχίες" στην ΕΕ - Στο "κάδρο" και η Ελλάδα

Ως “τεστ αντοχής” για την ΕΕ χαρακτηρίζει τη σημερινή επίσκεψη Πούτιν στην Ιταλία και τη συνάντησή του με την ιταλική ηγεσία και τον Πάπα το BBC.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera”, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για “ιδιαίτερες σχέσεις” μεταξύ της χώρας του και της Ιταλίας και χαρακτήρισε τις κυρώσεις σε της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας ως “άδικες”.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας απειλείτε με κυρώσεις και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας φοβάστε” είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ιταλία στο βαθμό που και η τελευταία είναι το ίδιο έτοιμη γι’ αυτό.

Η Ιταλία πάντως, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, προσπαθούν να ισορροπήσουν σε δύο “βάρκες” σε σχέση με την Ρωσία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών, Πάολο Ντζεντιλόνι, ότι η χώρα του θέλει διάλογο με την Ρωσία, αλλά, ταυτόχρονα, στηρίζει τους συμμάχους της, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πάντως, στην πρόσφατη σύνοδο των G7, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Ρωσίας.

Επιπλέον, το BBC σημειώνει ότι πιθανοί σύμμαχοι της Μόσχας στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, η Τσεχία και η Ουγγαρία. Η τελευταία είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, αλλά εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.